Kultúra

„Szent háborút” indítanának Taylor Swift ellen Donald Trump hívei, ha beáll Biden mögé

rtl.hurtl.hu

2024. február 5. 16:12

Össztűz alá vették Taylor Swiftet a republikánusok, és attól félnek, hogy az énekesnő Joe Biden mellett kampányolna az őszi amerikai elnökválasztáson. Voltak, akik összeesküvés-elméleteket is terjesztettek róla: a Pentagon ügynökének nevezték, aki még a Super Bowlt is manipulálja. Az persze tény: Donald Trumppal szemben jobb esélyekkel indulna Biden, ha megint megszerezné a világ egyik legnépszerűbb előadójának támogatását.

„Szent háborút” ígértek Taylor Swift ellen Donald Trump szövetségesei az elmúlt hetekben, ha a világsztár a demokraták oldalára áll – olvasható a Guardian cikkében. A republikánus média vádjai szerint a popzene koronázatlan királynője népszerűségét rajongói befolyásolására használná, hogy meggyőzze őket, szavazzanak Joe Bidenre a 2024-es amerikai elnökválasztáson. De néhányan még ennél is messzebb merészkedtek, és 

összeesküvés-elméletek terjesztésébe fogtak. 

Kicsoda Taylor Swift?

Taylor Swift nagyon fiatalon lett a világ egyik legnépszerűbb előadója. A mindössze 34 éves énekes-dalszerző sikert sikerre halmoz, legutóbbi albuma pedig olyan népszerű lett, hogy még a Spotify rendszere is összeomlott tőle. Legújabb, Eras című koncertturnéjára már a bejelentésekor néhány óra alatt elkelt 10 millió jegy. Az énekesnő emellett hétfőn, az idei Grammy-díjátadón is történelmet írt, rekordot döntött az év albumával.


Swiftet 2023-ban a Time magazin az év emberének választotta, de a People is a legizgalmasabb embernek ismerte el idén, valamint a Forbes legbefolyásosabb nők a médiában és a szórakoztatóiparban listájának is ő áll az élén. De honnan jön az őt övező hatalmas rajongás? A Korábban a Reggeliben erre a kérdésre kerestük a választ.

Mivel vádolták Swiftet?

A Fox News műsorvezetője, Jesse Watters nemrég azt állította, hogy Swift a Pentagon pszichológiai hadviselési műveletének eszköze, aki összeesküdött a baloldallal a Super Bowl manipulálására és Joe Biden támogatására. Egy sor befolyásos jobboldali influenszer követte a példáját, majd kezdték terjeszteni ezt az összeesküvés-elméletet.

Okfejtése szerint négy évvel ezelőtt a Pentagon pszichológiai műveleti egysége egy NATO-találkozón belebegtette, hogy Taylor Swiftet kéne bevetni az online félretájékoztatás elleni harcban. Watters lejátszott egy videót, amin a Johns Hopkins egyetem egyik kutatója volt látható, amint előadást tart a NATO kibervédelmi központjában (CCDCOE). Az előadáson egy ponton Swiftet hozta fel, mint az online térben befolyásos személyt, aki alkalmas lehet dezinformációval kapcsolatos üzenetek közvetítésére. 

Végeredményben csak két bökkenő volt: 

a kutató nem dolgozik sem a Pentagonnak, sem az amerikai kormánynak, ahogy azt a Fox News műsorvezetője állította.

Nem ez az egyetlen támadás az utóbbi időben az énekesnővel szemben. Egy hete elárasztották a közösségi platformokat, elsősorban a Twitterként megismert X-et a mesterséges intelligencia által generált, hamis pornóképek Taylor Swiftről. A róla készített deepfake pornó miatt az oldal egy időre letiltotta a nevét a keresőjében, az ügyön pedig még a Microsoft vezére kiakadt.

Nem elhanyagolható választói csoportról beszélünk

Egy tavalyi közvélemény-kutatás szerint az amerikai felnőttek 53 százaléka tartja magát Swift rajongójának, ami elképesztően magas szám. A 2020-as népszámlálás adatai szerint az Egyesült Államok felnőtt lakossága 258,3 millió fő, ami az említett felmérés alapján azt jelentené, hogy közel 137 millió szavazókorú Swiftie-ről beszélhetünk (így nevezik magukat a világsztár rajongói).

Ez az előző választáson a Bidenre és Trumpra leadott együttes szavazatok 88 százalékát teszi ki.

Noha azt gondolhatnánk, hogy Swift rajongói túlnyomórészt demokraták, valójában szép számmal vannak köztük republikánusok – becslések szerint több mint 60 millióan lehetnek. Ha Swift republikánus rajongóinak csak töredéke elbizonytalanodik, és átáll a másik oldalra az őt ért támadások miatt, az segíthet Bidennek abban, hogy bebiztosítsa második ciklusát a Fehér Házban – írja a Business Insider.

A Newsweek megbízásából készült friss felmérés is azt bizonyítja, hogy Swift személye akár befolyásolhatja is a választást. A válaszadók 18 százaléka „nagyobb valószínűséggel” vagy „jelentősen nagyobb valószínűséggel” szavaz egy jelöltre, ha Swift is támogatja, a megkérdezettek 45 százaléka pedig az énekesnő rajongójának vallotta magát. A világsztár mozgósítási erejét mi sem példázza jobban, hogy szeptemberben több mint 

35 ezren regisztráltak a szavazásra azután, hogy Swift erre buzdította a 280 millió Instagram-követőjét.

A New York Times közben már arról ír, hogy Biden kampánystábja igenis tervez Swifttel, és küzdeni fognak azért, hogy megint elnyerjék az énekesnő bizalmát. Állítólag azt is fontolgatják, hogy elküldik az elnököt Swift mostani turnéjának valamelyik koncertjére. A Rolling Stone forrásai szerint pedig maga Trump is szóba hozta már az énekesnőt egy magánbeszélgetésen, ahol a volt elnök azzal érvelt, hogy ő népszerűbb, mint Swift. 

Sokáig nem lehetett tudni, melyik oldalhoz húz

Az énekesnő 2018-ig óvatosan apolitikus volt, mielőtt először vett részt szenátusi választáson fogadott hazájában, Tennessee-ben, ahol a demokrata jelöltet támogatta – emlékeztet cikkében az Euronews. Az előző amerikai elnökválasztás hajrájában pedig már azt mondta, hogy „büszkén szavazna” Bidenre, egyben támogatásáról biztosította Kamala Harris alelnökjelöltet is.

Swift korábban többször is felszólalt Trump ellen. Egy 2020-as dokumentumfilmen azt is megosztotta: bánja, hogy ezt nem tette meg hamarabb, már 2016-ban.

Az énekesnő egyébként az utóbbi években már többször is állást foglalt különböző ügyekben. Swift kiállt korábban az LMBTQ-jogok és az abortuszhoz való jog mellett, valamint a rasszizmus és a rendőri túlkapások ellen is felszólalt, a George Floyd halála utáni tüntetéseket követően adományozott is a feketék jogaiért és egyenlőségéért küzdő mozgalmaknak. 

Mindez már elég lett ahhoz, hogy szúrja a jobboldal szemét, de a konteók csak azután kaptak lángra, hogy összejött a Kansas City Chiefs játékosával, Travis Kelce-szel. Egy új összeesküvés-elmélet szerint a világsztár fiújának csapata javára manipulálják a profi amerikaifutball-liga (NFL) meccseit, hogy bejuthassanak a Super Bowlba, és nyíltan kampányolhassanak milliók előtt Joe Biden mellett. 

Tény, nem minden jobboldali állt bele Swiftbe. „Nem tudom, mi ez a rögeszme” – fogalmazott Trump egyetlen talpon maradt republikánus kihívója, Nikki Haley. „Szabadjon neki, hogy fiúja legyen. Senki sem tudja, hogy kit fog támogatni, bizarr dolog összeesküvés-elméletet gyártani mindezekről. Taylor Swift egy jó művész, a lányomat is elvittem a koncertjeire” – tette hozzá az elnökjelölt. 

Nyitókép: Buda Mendes / TAS23 / Getty Images for TAS Rights Management

#Kultúra#taylor swift#amerikai elnökválasztás 2024#amerikai elnökválasztás#demokraták#republikánus#joe biden#donald trump#egyesült államok#összeesküvés-elmélet#konteó

Címlapról ajánljuk