Kultúra

Szerződést bontott lemezkiadója a Pink Floyd frontemberével Izraelről tett megjegyzései miatt

rtl.hurtl.hu

2024. február 3. 14:31

Korábbi zenésztársait is felidegesítette Roger Waters kijelentéseivel, amelyek miatt antiszemitizmussal is vádolják.

Korábban mi is írtunk arról, hogy Roger Waters, a Pink Floyd korábbi énekese több Izraellel kapcsolatos, antiszemitának is nevezhető megnyilvánulással került kritikusai célkeresztjébe: a zenész ellen még a német rendőrség is nyomozást indított, mert egy színpadon viselt náciszerű ruhája a náci uralom dicsőítésére vagy igazolására szolgálhatott.

Tavaly a pedig helyi hatóságok megpróbálták betiltani egy németországi koncertjét; a frankfurti városi tanács és Hessen tartomány kormányzata a zenész „kitartó Izrael-ellenes viselkedésre” hivatkozva próbálta meglépni ezt.

Most a Variety arról tudósít, hogy a BMG nevű német lemezkiadó is szerződést bontott Waters-szel az Izraellel kapcsolatos megnyilvánulásai miatt: a cég minden szálat el akar vágni az énekestől, akivel 2016 óta működtek együtt.

A lap megjegyzi, hogy a fejleményre a zenész egy tavaly novemberi interjúban is utalt: ő egy hosszú, konteózós elmefuttatás végére szúrta be. Ekkor úgy fogalmazott, hogy a BMG „kirúgta” őt anyacége, a Bertelsmann (ez az RTL anyacége is) állítólagos izraeli bekötöttségei miatt. A BMG tagadja ezt a verziót.

Korábban arról is beszámoltunk: Waters Oroszország felkérésére szólalt fel az ENSZ Biztonsági Tanácsában azután, hogy egy német lapnak Vlagyimir Putyin orosz elnököt dicsőítő interjút adott. Az Ukrajna elleni orosz támadás szerinte „nem volt kiprovokálatlan”, és a „provokátorokat” is a lehető leghatározottabban elítéli.

Nyitókép: Jim Dyson / Getty Images

#Kultúra#Roger Waters#antiszemitizmus#izrael#lemez#kiadó#szerződés#pink floyd

Címlapról ajánljuk