Kultúra

Antiszemitizmus miatt be akarták tiltani Roger Waters németországi koncertjét, de a bíróság nem engedi

rtl.hurtl.hu

2023. április 25. 20:07

A zenész „kitartó Izrael-ellenes viselkedésére” hivatkozva próbálják megakadályozni a fellépést.

Megpróbálták betiltani a helyi hatóságok Roger Waters-nek, a Pink Floyd frontemberének koncertjét Németországban. A frankfurti városi tanács és Hessen tartomány kormányzata is a zenész „kitartó Izrael-ellenes viselkedésre” hivatkozva próbálta meglépni ezt.

A frankfurti közigazgatási bíróság viszont kedden úgy döntött, hogy a koncert megakadályozása sértené a 79 éves zenész szólásszabadsághoz fűződő jogát. Szerintük – bár Waters koncertjeinek látványvilága valóban merít a náci rezsimhez köthető szimbólumrendszerből – a zenész nem dicsőíti a rezsimet.

A bíróság viszont egyetértett abban, hogy a kritikusai által a „a világ egyik legismertebb antiszemitájaként” jellemzett, a palesztinok Izrael által történő elnyomását a náci bűnökhöz mérő zenész „kirívó ízléstelenséget” mutatott akkor, amikor a frankfurti koncertjét a háromezer zsidó deportálására használt Festhallé-ba szervezte. A városi és a tartományi kormányzat is fellebbez az ítélet ellen a Deutsche Welle szerint.

Korábban arról írtunk: a zenész jogi lépéssel fenyegetőzik, ha újabb koncertjét mondják le Németországban. Roger Waters régóta bírálja Izraelt – az állammal kapcsolatban apartheidet és etnikai tisztogatást emleget általában –, de tagadja, hogy antiszemita lenne. Mint mondja, neki nem a zsidósággal, hanem Izrael állam politikájával van problémája, és szerinte az antiszemitizmus-vád puszta megfélemlítésre szolgál szolgál, és arra, hogy elhallgattassák a kritikus hangokat.

A zenésznek korábban krakkói fellépését mondták le azért, mert ukránellenes kijelentéseket tett. Waters-t később Putyin kérte fel, hogy emeljen szót Oroszország védelmében az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt.

Nyitókép: CBS Photo Archive / Getty Images

#Kultúra#Roger Waters#németország#antiszemitizmus#koncert#frankfurt

Címlapról ajánljuk