Kultúra

Jogi lépésekkel fenyegetőzik Roger Waters, ha újabb koncertjét mondják le Németországban

rtl.hurtl.hu

2023. március 17. 9:03

Frankfurtban a helyi vezetés a világ egyik legismertebb antiszemitájának nevezte zenészt.

Jogi úton lép fel Roger Waters, ha valamelyik német város vezetése ismét arra utasítja a szervezőket, hogy mondják le a zenész koncertjét – vette észre a Guardian hírét a 24.hu

Korábban több ilyen eset is történt, február végén például egy frankfurti koncertet mondtak le a helyi vezetés miatt, a hivatalos indoklásban pedig a zenészt a világ egyik legismertebb antiszemitájának nevezték. Később München és Köln vezetése is hasonló indítványt nyújtott be, ám a kölni Lanxess Arena üzemeltetője azt közölte, hogy jelenleg nincs jogi alapja egy meghirdetett rendezvény rendkívüli lemondásának.

Roger Waters a német Höcker jogi irodát bízta meg azzal, hogy támadjon meg bármiféle koncertlemondási kísérletet. A cég azonnal intézkedik városi közgyűlések ellen, ha törlésre utasítanának helyszíneket vagy promotereket.

Roger Waters régóte bírálja Izraelt – az állammal kapcsolatban apartheidet és etnikai tisztogatást emleget általában –, de tagadja, hogy antiszemita lenne. Mint mondja, neki nem a zsidósággal, hanem Izrael állam politikájával van problémája, és szerinte az antiszemitizmus-vád puszta megfélemlítésre szolgál szolgál, és arra, hogy elhallgattassák a kritikus hangokat.

A zenész korábban az ukrán elnök feleségének címzett nyílt levelében bírálta Volodimir Zelenszkijt is, hogy miért nem vet véget a háborúnak, amit egyébként nem ő, hanem Vlagyimir Putyin kezdett, amikor az orosz hadsereg a parancsára lerohanta Ukrajnát. 

Nyitókép: Jim Lo Scalzo/MTI/EPA

#Kultúra#Roger Waters#koncert#antiszemitizmus

Címlapról ajánljuk