Kultúra

Náciszerű fellépőruha miatt nyomoz a berlini rendőrség Roger Waters ellen

rtl.hurtl.hu

2023. május 26. 22:36

A rendőrség uszítás miatt nyomoz, mert a színpadon viselt ruházat a náci uralom dicsőítésére vagy igazolására szolgálhatott.

Eljárást indított a német rendőrség a Pink Floyd egykori basszusgitárosa, Roger Waters ellen, miután a berlini koncertjén náci SS-egyenruhának tűnő jelmezt viselt – írja a BBC.

A berlini Mercedes-Benz Arénában május 17-én fellépő Waters egy hosszú fekete kabátot viselt, amelyen piros karszalag volt. Egy MP40-es géppisztolyt is a közönség felé irányított.

Németországban tilos a náci szimbólumok, zászlók és egyenruhák viselése, a jogszabályok ugyanakkor művészeti vagy oktatási okokból kivételt tesznek.

Uszítás gyanúja miatt nyomozunk, mert a színpadon viselt ruházat a náci uralom dicsőítésére vagy igazolására szolgálhatott, és ezzel megzavarta a köznyugalmat – mondta Martin Halweg rendőrségi szóvivő.

A hvg.hu szerint Waters egy képzeletbeli fasiszta diktátor – a Pink Floyd A Fal című rockoperájának Pink nevű karaktere, aki drog hatása alatt képzeli magát náci vezérnek – bőrébe (és ruhájába) bújva lépett színpadra.

Nyitókép: New York Post videó.

#Kultúra#Roger Waters#berlin#náci#ruházat#nyomozás#németország#rendőrség#fellépés#színdarab

Címlapról ajánljuk