Kultúra

Meghalt Frank Farian, a Boney M. alapítója

rtl.hurtl.hu

2024. január 23. 15:05

Halálhírét kedden a családja hozta nyilvánosságra. Frank Farian olyan sikeres együtteseket alapított és menedzselt, mint a Boney M. és a Milli Vanilli.

82 éves korában elhunyt Frank Farian zenei producer és egykori popénekes, aki olyan sikeres együtteseket alapított és menedzselt, mint a Boney M. és a Milli Vanilli – írja az MTI.

Miamiban lévő otthonában hunyt el, halálhírét kedden a családja hozta nyilvánosságra. Franz Reuther néven született 1941-ben a németországi Kirn an der Nahe-ban, apja elesett a háborúban fia születése előtt, így anyja három gyermekkel magára maradt. 14 évesen Saar-vidéki rokonaihoz költözött, majd szakács lett.

Rock- és popénekesi pályafutása az 1960-as években kezdődött. Az 1970-es évek közepén Rocky című számával aratott sikert, de ezt követően már csak ritkán lépett fel, producerként kezdett dolgozni. Az általa alapított Boney M. a Daddy Cool, a Rasputin, a Rivers of Babylon vagy a Ma Baker című számaival poptörténelmet írt, bár mint később kiderült, az együttes férfi frontembere, Bobby Farrell vokáljait valójában Farian énekelte.

A kilencvenes évek elején azonban botrányba keveredett a Milli Vanilli duó miatt, miután bevallotta, hogy Fab Morvan és Rob Pilatus csak tátogtak és táncoltak a színpadon, nem énekeltek egyetlen dalban sem. Pályafutása alatt számos aranylemezt nyert és jól szerepelt a zenei listákon is.

Nyitókép: Florian Seefried / Getty Images

 

#Kultúra#boney m#milli vanilli#alapító#producer#meghalt

Címlapról ajánljuk