Kultúra

Meghalt Grétsy László

rtl.hurtl.hu

2024. január 22. 13:29

Grétsy László halálhírét a magyar nyelv jövője – a nyelvi változások nyomában címmel rendezett konferencián jelentették be.

Meghalt Grétsy László, a közismert magyar nyelvész 91 éves volt – írja az Index.

Grétsy halálhírét a magyar nyelv jövője – a nyelvi változások nyomában címmel rendezett konferencián jelentették be hétfőn kora délután. Ott azt közölték, az ismert nyelvész vasárnap álmában békésen elhunyt.

A kitűnő nyelvész az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar–történelem szakán 1954-ben szerzett diplomát. 1960-ban szerezte meg a nyelvtudományok kandidátusa címet. Később dolgozott a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetében, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanárképző Főiskolai Kar magyar nyelvi tanszékén is.

1989-től az Anyanyelvápolók Szövetségének főtitkára, majd alelnöke, 1994-től ügyvezető elnöke. 2008 decemberében a közgyűlés a szövetség elnökévé választotta. 2013 óta a szövetség tiszteletbeli elnöke.

A legtöbben a Vágó Istvánnal közösen vezetett Álljunk meg egy szóra! című műsorból ismerhetik, melyben egy-egy szónak, kifejezésnek a helyességét, eredetét, esetleges hibás használatát magyarázták el.

Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

 

#Kultúra#grétsy lászló#meghalt#elhunyt#nyelvész#nyelvészet#gyász

Címlapról ajánljuk