Kultúra

Demeter Szilárd: Már korábban is fóliáztak könyveket, például nagy értékű albumokat

rtl.hurtl.hu

2023. november 26. 17:52

Demeter Szilárd szerint nem ukázra állt ki Vidnyányszky Attila mellett, a menesztett L. Simon László szerinte jó munkát végzett, a fóliázás pedig a szülőknek segít dönteni.

„Nem. A fenti mondat teljességgel a saját véleményem volt, ma is tartom” – mondta Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a Mandinernek arról, hogy kapott-e arra utasítást, hogy álljon ki Vidnyánszky Attila mellett, miután a Nemzeti Színház igazgatója lemondott az intézményben történt súlyos baleset miatt.

Ugyanakkor a PIM élére kinevezett Demeter azt elismerte, hogy a nyilatkozata után érkezett egy körlevél, amelyben megkérték a Nemzeti Kulturális Tanács tagjait, köztük őt is, hogy biztosítsák támogatásukról Vidnyánszkyt. „Erre írásban azt válaszoltam, nem gondolom, hogy ez a Nemzeti Kulturális Tanács feladata volna, és nem is nagyon tehetünk semmit a maradásáért, erről nem mi döntünk, hanem Csák János miniszter.”


Szóba került L. Simon László menesztése is, akinek a Magyar Nemzeti Múzeum éléről kellett mennie. Demeter – mint régi harcostárs – azt mondta, mellette is kiállt. „Régi szövetségesem, annak ellenére jól tudtam vele együttműködni, hogy sok mindenben nem értünk egyet. Azért is sajnáltam a felmentését, mert úgy láttam, a Nemzeti Múzeum élén kezdett elég formátumos lenni ahhoz, hogy az intézmény, sőt az egész magyar muzeológia ügyét előrevigye. A miniszteri döntést tudomásul veszem, hiszen hierarchikus világban élünk, amelyben az intézményvezetők, illetve a munkáltatók a saját felelősségük tudatában hozzák a döntéseket” – mondta.


Innen már egyenesen vezetett az út a „gyermekvédelmi” jogszabályoknak nem megfelelő könyvek fóliázásának témájához. A PIM-vezető szerint a gyermekvédelmi törvény mindössze annyit mond, hogy az lmbtq-témájú műveket valamilyen módon meg kell különböztetni azért, hogy a szülő felelősen tudjon dönteni arról, hogy szeretne-e ilyet a kiskorú gyermeke kezébe adni. Azt is hozzátette, már korábban is fóliáztak könyveket, pl. a nagy értékű albumokat, mégsem kiáltott még soha senki cenzúrát emiatt.

Nyitókép: MTI/Derencsényi István

#Kultúra#demeter szilárd#l. simon lászló#vidnyánszky attila#fóliázás#magyar nemzeti múzeum#nemzeti színház#kultúrpolitika

Címlapról ajánljuk