Kultúra

Tarol a Magyarázat Mindenre: Reisz Gábor filmje már most megelőzte az állami pénzből készült Blokádot és Hadikot

rtl.hurtl.hu

2023. október 30. 17:31

Már mintegy 55 ezren látták moziban a Magyarázat mindenre című filmet. Reisz Gábor alkotása egy fillér magyar állami támogatást sem kapott, de bevételben már megelőzte a közpénzmilliárdos Blokádot és Hadikot.

A premiert követő negyedik hétvége után már közel 55 ezren látták Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmjét. A magyar állami támogatás nélkül forgatott alkotást már többen látták, mint a Blokádot, sőt bevételben lehagyta az 1,6 milliárd forint közpénzből készült Hadik című történelmi filmet is – írja a hvg.hu a Filmforgalmazók Egyesületének összesítése alapján.

A csupán 35 millió forintból és némi szlovák támogatásból készült független film már 112,7 millió forint bevételt hozott, ám a lap szerint ez az összeg még bizonyára nőni is fog. Mint írják, a film nézőszámban lassan behozza, 

bevételben viszont már le is hagyta a Hadikot, amelyet márciusi bemutatója óta 55 827-en néztek meg moziban, ami 90,7 millió forint bevételt jelentett.

Hasonló helyzet állt elő az ugyancsak államilag támogatott, másfél milliárdos Blokáddal: a filmre tavalyi bemutatója óta 63 482-en vettek jegyet, ezzel 107,6 millió forintot hozott a mozipénztáraknál.

A Magyarázat mindenre a filmfesztiválokon is tarol: a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a Horizont szekcióban fődíjat nyert, nemrég pedig elnyerte a legjobb nemzetközi nagyjátékfilmnek járó Gold Hugo-díjat a chicagói filmfesztiválon, sőt még a legjobb forgatókönyvért járó díjat is megkapta.

Reisz Gábor pont chicagói utazása előtt beszélt az RTL Fókusznak arról, mit gondol a film sikeréről, és üzent a nemzetközi szakmának és a magyar nézőknek is:


Reisz Gáborral nemrég az rtl.hu-n is olvashattak interjút, amelyben a filmjében emlegetett politikusokról, az összefogás hiányáról, a filmes pályáztatási rendszer belső működéséről és a szabad magyar írókról.

Nyitókép: RTL

#Kultúra#magyarázat mindenre#reisz gábor#Hadik#blokád#mozik

Címlapról ajánljuk