Kultúra

Tarol Reisz Gábor filmje: megnyerte a chicagói filmfesztivál fődíját is a Magyarázat mindenre

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 21. 10:54

A Magyarázat mindenre című új magyar film elnyerte a legjobb nemzetközi nagyjátékfilmnek járó Gold Hugo-díjat a chicagói filmfesztiválon, sőt még a legjobb forgatókönyvért járó díjat is megkapta.

Nagy sikerrel vetítik itthon a mozikban Reisz Gábor új filmjét, a Magyarázat mindenre című független alkotást. A film október 5-e óta látható, a múlt hétvégén a negyedik legnézettebb volt, a Filmforgalmazók Egyesülete október 15-i adatai szerint több mint 30 ezren látták, az azóta eltelt napokban pedig nagyjából hatezerrel nőtt a film nézőinek tábora.

A Magyarázat mindenre a filmfesztiválokon is tarol, nemrég a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a Horizont szekcióban fődíjat nyert és most a gyártó Cirko Film közlése szerint az 59. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál fődíját is megkapta.

Reisz Gábor filmje nyerte ugyanis a nemzetközi nagyjátékfilmek szekciójában a legjobb filmnek járó, „Gold Hugo” elnevezésű fődíjat, ráadásképp pedig a legjobb forgatókönyvért járó „Silver Hugo” díjat a film íróinak – Reisz Gábornak és Schulze Évának – ítélte a zsűri.


A film

zseniálisan meséli el főhőse felnőtté válásának, egyúttal egy ország kulturális változásainak többrétegű történetét. A szellemesen, lebilincselően és intelligensen elbeszélt, gyönyörű történet egy látszólag jelentéktelen eset nyomán bontakozik ki. A kiválóan megírt, megrendezett és eljátszott film nemcsak a felnőtté válás nehézségeivel foglalkozik, hanem behatóan megvizsgálja az emberi természetet is, amikor a döntések meghozatalának ijesztő kihívásával kell szembenéznie

– indokolta döntését a chicagói filmfesztivál zsűrije.


A forgatókönyvet így méltatták:

Nagyszerű történet, amely mesterien játszik az elvárásokkal – anélkül forgatja fel az alaptörténetét, hogy valaha is elárulná a közönségét. A forgatókönyv bensőséges módon mutatja be, hogyan válik felnőtté egy fiatal fiú, miközben egy ország rendkívül összetett politikai helyzetét is elemzi.


Reisz Gábor pont chicagói utazása előtt beszélt az RTL Fókusznak arról, mit gondol a film sikeréről, és üzent a nemzetközi szakmának és a magyar nézőknek is:


Reisz Gáborral nemrég az rtl.hu-n is olvashattak interjút, amelyben a filmjében emlegetett politikusokról, az összefogás hiányáról, a filmes pályáztatási rendszer belső működéséről és a szabad magyar írókról. Egy olyan dalról is beszélgettünk vele, amelyben feltűnik Káel Csaba.

#Kultúra#reisz gábor#magyarázat mindenre#magyar film#chicagoi filmfesztivál#fődíj#rendezés#forgatókönyv

Címlapról ajánljuk