Kultúra

A Libri megszólalt a fóliákat leszedő Pride-aktivistákról: ne veszélyeztessék a vásárlók és a dolgozók biztonságát!

Mohos MátéMohos Máté

2023. október 5. 15:30

Meglehetősen ártalmatlan tiltakozó akció volt, csak némi fóliának esett baja.

„Szerda délután egy többfős csoport tért be a budapesti Aréna plázában lévő Libri könyvesboltba. Az ott található, fóliázott könyvekről letépték a csomagolást, majd a pénztárnál jelentkeztek, hogy megtérítenék az anyagi kárt. A boltvezető jelezte nekik, hogy anyagi kár nem keletkezett, pénzt a Libri ezért nem fogad el, valamint tájékoztatta őket arról, hogy a könyveket a hatályos jogszabályoknak megfelelően csomagolták, így vissza kell küldeniük fóliázásra, mielőtt újra kikerülnek a polcokra” – idézte fel a Libri sajtóközleményében a tegnapi esetet.

Mi is beszámoltunk arról, hogy Pride aktivistái élő adásban kicsomagoltak szerda délután néhány könyvet az egyik Libri áruházban, Kovács Domokos, színművész-bábszínész és Papp Éva, előadóművész (ex-Ricsárdgír) és aktivista segítségével.

Az MCC-közeli áruházlánc ismét leírta, hogy „a jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint jár el, amikor zárt csomagolásban értékesíti azokat a könyveket, melyeket érintenek a gyermekvédelmi jogszabályok könyvforgalmazásra vonatkozó passzusai”. A Libri a közleményében nem említi azt, hogy az LMBTQ-témákról szóló könyvekre vonatkozik a kötelező fóliázás, sem azt, hogy a Pride aktivistái voltak a tegnapi eset „elkövetői”.

Viszont

kérik, hogy a könyvesboltok munkatársainak és vásárlóinak nyugalmát ne zavarják, biztonságát ne veszélyeztessék azok sem, akik esetleg nem értenek egyet a fentiekkel 

– írják közleményükben.

Korábban hosszabb cikkben foglalkoztunk a Libri gyakorlatával. Azt írtuk: komoly problémát okoz az egész könyves szakmának, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság elkezdte ellenőrizni a könyvesboltokat, betartják-e a sokak szerint melegellenes részeket tartalmazó gyermekvédelmi törvényt. Miután a Librit egymillió forintra büntették, a könyvesboltok elkezdték lefóliázni azokat a könyveket, amelyek a jogszabály hatálya alá eshetnek. Jó pár kérdésre azonban nincs egyértelmű válasz.

Ki fóliázzon? Hogyan kell értelmezni a törvényt? Csak a gyerekkönyveket kell lefóliázni, vagy mindent, amit meg tudnak nézni a könyvesboltban? Megdrágulnak-e a fóliázástól a könyvek? És mi lesz a törvény azon részeivel, amiket egyelőre nem alkalmaznak a hatóságok?

Nyitókép: Instagram

#Kultúra#Libri#pride#sajtóközlemény#fólia#MCC#reakció#könyvesbolt

Címlapról ajánljuk