Torta készül Budapest születésnapjára: itt az 5 döntős
2023. szeptember 6. 15:34
Húsz tortából már csak öt maradt versenyben azok közül, amelyekkel cukrászdák pályáztak a főváros hivatalos szülinapi tortája címre.
Tortapályázatot hirdetett a Fővárosi Önkormányzat Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára, amelynek az első fordulója kedden zajlott le 20 édesség zsűrizésével. A döntő október közepén lesz, amikor kiválasztják a Budapest 150 Tortát, ami Budapest hivatalos születésnapi tortája lesz.
„A pályamunkák ízvilágába a nevezőknek bele kellett csempészniük a 150 évvel ezelőtti Budapest cukrászati korszak ízvilágát”, emellett az 1870-1880-as évek jellegzetes fűszereiből is elengedhetetlen volt felhasználni egyet-egyet az elkészülő tortákhoz. „A kutatás alapján kialakított alapanyagcsoportok a három városrészt, Pestet, Budát és Óbudát szimbolizálják” – mondta az eseményen Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület társelnöke.
A zsűri tagjai:
- Mautner Zsófia gasztroblogger,
- Dobos Evelin színésznő,
- Pataki Ádám,
- Juhos József és
- Balogh Nóra cukrászmesterek,
- Szűcs Árpád pastry chef voltak,
- a zsűri elnöke pedig Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.
Karácsony elmondta, „a budapestiségnek a cukrászat is része”, és ennek a nemes tradíciónak szeretne hagyományt teremteni a főváros az első Budapest tortája rendezvénnyel. „A főpolgármesterségnek vannak ugyan keserű pillanatai, de a Budapest 150 torta zsűrielnökének lenni szó szerint édes megbízatás” – mondta.
A húsz torta közül az elődöntőből az alábbi öt jutott tovább:
- A Duna királynője (Füredi Krisztián, Hisztéria): A döntő egyik leglátványosabb süteménye volt az arany címerállatokkal, emellett egy friss, könnyű, gyümölcsös, modern és nevéhez méltó torta. Külön szerették a diszkrét ibolya ízt benne, ami Óbudát jelképezte.
- Éber birs (Somogyi Liza, G&D Kézműves Cukrászda): Friss, birsalmás torta, ami visszafogottságával sokak kedvence lehet.
- Natalis (Müller Csilla, Belvárosi Auguszt cukrászda): Ez a torta a város alapításakor népszerű cukrászhagyományok előtt tiszteleg, a korszak klasszikusait idézi, de ízvilágban már más, modern, és küllemében is a mezőny egyik legizgalmasabb kreációja volt.
- Őszi naplemente (Erdős Tünde, Stühmer Kft.)Diós-birsalmás torta, ami a készítők szándéka szerint a budai kiskertek jellegzetes gyümölcseiből készült.
- Rózsadomb (Novák Ádám, Haller Dovalovszki Barbara, Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház): Ennek a fő alapanyaga a pisztácia, a rózsavízzel illatosított eperzselétől könnyű és gyümölcsös íze van.
Nyitókép: Énbudapestem.hu