Kultúra

Torta készül Budapest születésnapjára: itt az 5 döntős

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 6. 15:34

Húsz tortából már csak öt maradt versenyben azok közül, amelyekkel cukrászdák pályáztak a főváros hivatalos szülinapi tortája címre.

Tortapályázatot hirdetett a Fővárosi Önkormányzat Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára, amelynek az első fordulója kedden zajlott le 20 édesség zsűrizésével. A döntő október közepén lesz, amikor kiválasztják a Budapest 150 Tortát, ami Budapest hivatalos születésnapi tortája lesz.

„A pályamunkák ízvilágába a nevezőknek bele kellett csempészniük a 150 évvel ezelőtti Budapest cukrászati korszak ízvilágát”, emellett az 1870-1880-as évek jellegzetes fűszereiből is elengedhetetlen volt felhasználni egyet-egyet az elkészülő tortákhoz. „A kutatás alapján kialakított alapanyagcsoportok a három városrészt, Pestet, Budát és Óbudát szimbolizálják” – mondta az eseményen Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület társelnöke.

A zsűri tagjai:

  • Mautner Zsófia gasztroblogger,
  • Dobos Evelin színésznő,
  • Pataki Ádám,
  • Juhos József és
  • Balogh Nóra cukrászmesterek,
  • Szűcs Árpád pastry chef voltak,
  • a zsűri elnöke pedig Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Karácsony elmondta, „a budapestiségnek a cukrászat is része”, és ennek a nemes tradíciónak szeretne hagyományt teremteni a főváros az első Budapest tortája rendezvénnyel. „A főpolgármesterségnek vannak ugyan keserű pillanatai, de a Budapest 150 torta zsűrielnökének lenni szó szerint édes megbízatás” – mondta.

A húsz torta közül az elődöntőből az alábbi öt jutott tovább:

  • A Duna királynője (Füredi Krisztián, Hisztéria): A döntő egyik leglátványosabb süteménye volt az arany címerállatokkal, emellett egy friss, könnyű, gyümölcsös, modern és nevéhez méltó torta. Külön szerették a diszkrét ibolya ízt benne, ami Óbudát jelképezte.
  • Éber birs (Somogyi Liza, G&D Kézműves Cukrászda): Friss, birsalmás torta, ami visszafogottságával sokak kedvence lehet.
  • Natalis (Müller Csilla, Belvárosi Auguszt cukrászda): Ez a torta a város alapításakor népszerű cukrászhagyományok előtt tiszteleg, a korszak klasszikusait idézi, de ízvilágban már más, modern, és küllemében is a mezőny egyik legizgalmasabb kreációja volt.
  • Őszi naplemente (Erdős Tünde, Stühmer Kft.)Diós-birsalmás torta, ami a készítők szándéka szerint a budai kiskertek jellegzetes gyümölcseiből készült.
  • Rózsadomb (Novák Ádám, Haller Dovalovszki Barbara, Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház): Ennek a fő alapanyaga a pisztácia, a rózsavízzel illatosított eperzselétől könnyű és gyümölcsös íze van.

Nyitókép: Énbudapestem.hu

#Kultúra#torta#budapest#karácsony gergely#óbuda#buda#pest#cukrászda#budapest150

Címlapról ajánljuk