Kultúra

Denzel Washington még utoljára ellátja minden rosszfiú baját – exkluzív interjú A Védelmező-filmek rendezőjével, Antoine Fuquával

Köves GáborKöves Gábor

2023. augusztus 31. 10:38

Denzel Washington és Antoine Fuqua is esküsznek rá, hogy itt a vége, Robert McCall, az elesettek véreskezű védelmezőjének története a harmadik résszel véget ér. A Védelmező 3 már látható a mozikban, az akcióspecialista rendezőhöz a nemzetközi sajtó, így az rtl.hu is, intézhetett kérdéseket egy videókonferencia keretében. 

Mielőtt Denzel Washingtonnal leforgatta A Védelmező-sorozat harmadik részét, Will Smith-t rendezte az Emancipáció című filmben, amelyben Smith egy szökésben lévő rabszolgát alakít. Megkönnyebbülést jelentett az amerikai rabszolgaság borzalmainak bemutatása után visszatérni A Védelmezőhöz, aminek azért jóval több köze van a popkultúrához, mint a valósághoz?

Mindenképpen. Az Emancipáció mélyen személyes, nehéz film volt. Minden egyes nap a rabszolgaság témájával kellett szembenéznünk. És hát a mocsarakban forgatni, az sem volt éppenséggel könnyű. Persze minden filmnek megvannak a maga kihívásai, A Védelmezőnek is, de azért ez egy jóval élvezhetőbb forgatás volt, ha lehet így mondani, hiszen a téma könnyedebb volt. Ég és föld ez a két mozi.

Ez a harmadik Védelmező-filmje. Mi vonzza ennyire a figurában?

Hiányozni fog Robert McCall. Ez az utolsó fejezet, most végre békére lel, otthonra talál. A Védelmező 4 nem szerepel a terveim között. Mindig izgalmas Denzelt ebben a szerepben látni és egyre jobban megismerni ezt a Robert McCall nevű alakot. Jó sok démonja van ennek a férfinak, ezt a sötét oldalát akartam ebben a részben egy kicsit jobban kibontani. És az erőszakhoz való viszonyát. 

Ahogy arról Denzel is sokat beszélt, McCall az erőszak embere, és olykor talán túlságosan is rákap az ízére, túlságosan is élvezni kezdi az erőszakot. 

Ezt a dilemmát akartam körbejárni. Hogy mit tesz az emberrel az erőszak, még akkor is, ha egy jó ügy érdekében használja. Most akkor kicsoda ez a Robert McCall? Jó ember vagy rossz? Ezt akartam kibontani. Az emberek igazságra vágynak. Jobban vágynak rá, mint a hírnévre vagy a pénzre. A Védelmező erről szól. Itt van egy ember, aki igazságot szolgáltat.

Denzel olyan, mint Miles Davis – exkluzív interjú A Védelmező 3. rendezőjével, Antoine Fuqua-val
Denzel Washington A Védelmező 3-ban Fotó: InterCom

És közben a saját kezébe veszi az igazságszolgáltatást.

Kemény környéken nőttem fel, láttam jó néhány erőszakoskodó alakot. Láttam, hogy bánnak másokkal, hogyan nyomják le őket. Ezt mindig utáltam. Természetesen nem hiszek abban, ha valaki megtorlásképpen embert öl. De hiszek a segítségnyújtásban, abban, hogy ki lehet állni a másikért. És ki is kellene állni. De hogy megölj valaki, abban nem hiszek. Persze vannak, akik rászolgáltak, hogy valaki kiüsse őket, ez is igaz.

Régi munkakapcsolat fűzi Denzel Washingtonhoz. A Kiképzéssel kezdték, A Védelmezővel folytatták aztán jött A hét mesterlövész remake-je. Érték meglepetések, olyan színészi mutatványok, amikre nem számított Washingtontól?

Állandóak a meglepetések. Denzel olyan, mint Miles Davis. Sosem tudod, mire készül. Ha a Kiképzésre gondolok, a King Kong-monológ ugrik be, ikonikus pillanat, persze hogy meglepett. A Védelmezőben McCall mindig akkurátusan elrendezi a szalvétát és a kanalat maga előtt az asztalon, ezt is Denzel találta ki. Szokása, hogy ilyen apróságokkal ruházza fel a figuráját, egy kicsit mindig hozzátesz ezt-azt a jelenethez. Szabad keze van ebben. A kettőnk munkakapcsolata olyan, hogy ez mindig belefér.


A hét mesterlövészben mi volt a színész nagy pillanata?

Az igazán nagy szám számomra az volt, hogy végre lóháton láthattam Denzelt. Győzködnöm kellett, hogy vállalja el a szerepet. 

Egyszer az életben látnom kell, ahogy megülöd a lovat, mielőtt mindkettőnknek leáldozik – ez volt a fő érvem. 

Ahogy ott ült a nyeregben, ahogy a lóval bánt – ha valami, akkor az tényleg meglepett. Jó látni azt is, hogy Denzel most ismét egy vérbeli akciófilmben teszi a dolgát, a jól ismert szerepében, csodás olaszországi helyszíneken. Denzel Washington nem csak nagyszerű színész, de igazi filmsztár is. Rég láthattuk egy ilyen, igazi hollywoodi blockbusterben. Ha nem tévedek, legutóbb egy Shakespeare-filmben (a Joel Coen-rendezte Macbeth tragédiájában) szerepelt. 

Az első Védelmező-film előtt ki győzködött kit, hogy az egykori tévésorozatból mozifilm legyen?

Denzel hívott fel. Nem szokott ilyet csinálni, de ezúttal így történt. Elmondta az ötleteit, mire engem is elkapott a hév. Aztán én hívtam, én is elmondtam, mire jutottam, hogy mi lenne szerintem a helyes megközelítés. Én is fellelkesültem, ő is fellelkesült, hát, így kezdődött. A kettőnk kapcsolata ennek az egésznek az alapja. E nélkül nem működne.

Denzel olyan, mint Miles Davis – exkluzív interjú A Védelmező 3. rendezőjével, Antoine Fuqua-val
Dakota Fanning A Védelmező 3-ban Fotó: InterCom

Dakota Fanning 10 éves volt, amikor A tűzben edzett férfiben együtt játszott Denzel Washingtonnal. Most ismét egy filmben szerepelnek.

Denzel játszotta Creasy-t, Dakota pedig a kislányt A tűzben edzett férfiben. Hosszú idő telt el azóta, úgy éreztem, épp itt az idő, hogy újra együtt legyenek egy filmben. 

Egy kis megemlékezés is ez egyben a nagyszerű Tony Scottra, A tűzben edzett férfi rendezőjére. Nagyszerű film. Imádtam Tony-t és a filmjeit.

Denzel Washington ezúttal a szicíliai maffiával veszi fel a harcot. A maffiafilmek közül a klasszikus mozik vagy a közelmúltbeli olasz tévésorozatok voltak a segítségére?

Főleg azok, amelyek a nápolyi helyzettel, a Camorrával foglalkoznak. A maffia mostani működése volt a kiindulás.

Az év elején harminc év bujkálás után Palermóban elfogták az egyik legkeresettebb olasz maffiafőnököt (erről az rtl.hu is beszámolt), szóval a helybélieknek a maffia nem csak a filmekből ismerős jelenség. Mit gondol, ők máshogy reagálnak egy olyan filmre, mint A Védelmező 3?

Valószínűleg igen, hiszen a maffia része az életüknek, de ahogy a világ egyre átjárhatóbb lett, úgy lett a maffia a mi világunk része is. Ha innen nézem, azt hiszem, a filmnek mindenhol ugyanolyan a fogadtatása lesz. Ahogy az egyik szereplő is mondja: a maffia olyan, mint a rák, nincs rá gyógymód. Ez így van mindenhol.

Nyitókép: Ivan Romano/Getty Images

#Kultúra#denzel washington#antoine fuqua#védelmező#kiképzés#tony scott#dakota fanning#ma

Címlapról ajánljuk