Kultúra

Kulka János: Elfelejtettek engem. Ahogy én elfelejtettem az angolt, a franciát, a verseket, a címeket.

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 9. 7:51

Kulka János beszélt Lang Györgyi utolsó pillanatairól is: ott ült jó barátja mellett, és fogta a kezét.

Kulka Jánossal készített címlapinterjút a Nők Lapja, amit a 24.hu szemlézett. A színész, aki hét évvel ezelőtt sztrókon esett át, mesélt jó barátja, Lang Györgyi haláláról:

„Györgyi meghalt, nagyon megviselt. Györgyi jó barátom volt. Tényleg! A legjobb. Ott ültem mellette, fogtam a kezét, simogattam az arcát, amikor elment. 

A halála előtt másfél hónappal azt mondta: »elfáradtam, Jancsi«. Érezte. Tudta, hogy meg fog halni, de nem beszélt róla. 

Mariann-nak elmondta, mit szeretne, ha majd… Okos volt. Igaz jó barát. Naponta mentem hozzá, jókat pletykáltunk, dumáltunk. Györgyi tele volt életigenléssel. Egyenes volt, kimondta, amit gondolt, egyszerre volt erőszakos és vicces nő. Nagyon szerettem. Nagy kegy, hogy körülvehettük őt. Csodásan ápolták. Az ápolónő ellátta, mi, a barátai mellette voltunk az utolsó percig. Akkor is, amikor az utolsó időben szinte állandóan csak aludt. Hányszor vittem az ebédet…”

Kulka szerint a sztrókja óta a barátai elmaradtak mellőle:

Elkoptak. Elfelejtettek. Ahogy én elfelejtettem a betegség miatt az angolt, a franciát, a verseket, a címeket, mindent. Ők engem. Azok, akiknek régen segítettem, akiket támogattam, ahol jótékonyságból fölléptem, mind elfelejtettek. Számukra nem vagyok. Szégyellem magam… Kováts Adél néha fölhív. Olyankor örülök. Csákányi Eszter, ő rendszeresen. Vele sokat beszélgetek.

A betegségéről pedig ezt mondta:

„Roncsolódott a beszédközpontom, a mozgásom se a régi. Sokat olvasok a sztrókról, a kilátásokról. Nem hülyeséget, okos, komoly cikkeket. Györgyi búcsúztatása csodálatos volt! Ő kérte, hogy ilyen legyen, és Mariann fantasztikusan megszervezte. Sírtam, nevettem, hittem abban: látja és örül. Tudod, néha arra gondolok, hogy egyszer én is ilyet szeretnék. Janinának mondtam is. Tényleg. Fantasztikus volt! Fullajtár Andrea olvasta a vicces szöveget. Egy tökéletes óra. Annak, aki a felhőben van.”

Az rtl.hu Kulka Jánossal készült, korábbi interjúja, amelyben a színész Bruce Willis betegségéről és a hatalommal szembeni tüntetésről is beszélt, itt olvasható.

Kulka János tavaly szeptemberben adott exkluzív interjút a Fókusznak, és megszólaltak a lemeze elkészítésében részt vevő barátai, így Falusi Mariann és Lang György is.


Nyitókép: Nagy Attila Károly/rtl.hu

#Kultúra#kulka jános#lang györgyi#stroke

Címlapról ajánljuk