Kultúra

Azahriah rajongóinak értékrendjét emlegeti az NMHH

rtl.hurtl.hu

2023. július 11. 10:54

Krúbi pedig „nem viszolyog közszereplőket, politikusokat beleszőni a kitalált szexuális töltetű történeteibe” – írja dolgozatában a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, amely nem csupán a zenei előadók online platformokon elért statisztikáit tette közzé, hanem egyéb megállapításokat is tesz a legnépszerűbb magyar zenészekről.

Hétfőn az rtl.hu is ismertette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatását, amely azt vizsgálta, hogy mely előadók és zeneszámok voltak a legnépszerűbbek a Spotify-on és a YouTube-on.

Mint megírtuk, a magyar közönség legtöbbször Azahriah és Desh Pullup című számát hallgatta a Spotify-on, közel 6,5 milliószor játszották le 2022-ben.

A hírközlési hatóság tanulmánya azonban az adatok puszta közlésén túl arra is vállalkozik, hogy ismertesse a zenemű tartalmát, illetve következtetést vonjon le a zenészek és rajongóik értékrendjéről.

Mint olvasható, „a dal a szerzők népszerűségéről, sikeréről, anyagi jólétéről és a vetélytársak kritizálásáról szól. A zeneszöveg (és talán a szerzők, valamint a rajongók) értékrendjét a refrén jól szemlélteti:

»Nincs semmi gondom én csak úgy jövök
Jönnek a Bondok mindet kilövöm
Csak is a pénz lesz majd, ami örök
Ez a mi jövőnk, ja, ez a mi jövőnk«

A tanulmány egyik érdekes megállapítása, hogy Soptify lejátszási számai alapján „a streaming platform legsikeresebbjei közül egyetlen zenekar sem került be a rádiós top20-ba.”

Ennek boncolgatása közben az NMHH Krúbi dalszövegeinek rövid elemzésére is vállalkozik: 

Egy rapper a rádiók műsorában egyáltalán nem kapott helyet 2022-ben, mégpedig Krúbi, akinek az alkoholfogyasztás, a prostituáltak, a pénz és a drogokon túl a legfőbb témája a közösülés. Népszerű szerzeményei trágár szavaktól hemzsegnek, káromkodik és nem viszolyog közszereplőket, politikusokat beleszőni a kitalált szexuális töltetű történeteibe sem. 


A dolgozatból kiderül még az is, hogy

  • „a hazai közönség húsz kedvence közül csupán kettőnek van magyar neve: Szikora Róbertnek és Beton.Hofinak” és
  • „sokan próbálkoznak külföldi szavakkal fűszerezve egyedivé vagy trendivé tenni a mondandójukat. Az angol kifejezések vagy egész sorok használata általánosnak mondható. Az első húsz slágerből 14- ben jelennek meg trágár szavak (közepesen erős vagy erős kifejezések), valamint hét-hétben található utalás az alkoholos italokra vagy a drogokra, s csupán három dal mentes mindháromtól.”
     
#Kultúra#nmhh#Azahriah#krúbi#káromkodás#spotify#youtube#ma

Címlapról ajánljuk