Kultúra

Ókovács Szilveszter igazgatói pályázatában keményen bírálta a balettosokat, táncművészeket és még az Opera zenészeit is

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 17. 14:16

Az Operaház régi-új igazgatójának index.hu-hoz eljutott a pályázati anyaga szerint Ókovács Szilveszter nem kímélte a szerinte belterjes balettszakmát, a művészeti képzést és a kritikusokat.

Az index.hu cikke szerint meglehetősen kritikus gondolatokat fogalmazott meg Ókovács Szilveszter operaigazgatói pályázatában, amiről korábban azt mondta a lapnak, hogy nem hozza nyilvánosságra, mert az munkaanyag, ami nem a nyilvánosság számára készült.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal jóvoltából az index.hu betekinthetett a nyertes főigazgatói pályázatba, amiben egyebek mellett az alábbiak voltak olvashatók:

A balettművészekről:

A magyar táncszakma a hatvanas évek eleje óta kicsi és belterjes, többen mindenhol ott vannak, kéz kezet mos alapon szövi át a szívességi háló ezt a világot.

A színházi kritikusokról, szakírókról:

Az irigység és a dafke meg nem értés sötét sarkaiba húzódtak vissza, és az összes maradék vitriolos fiolát felpattintva írják a maguk nosztalgiázó regösénekét a hajdanvolt magyar dicsőségről, amikor elég volt a pantomim is a tiszta figurák és elemek helyett.

A művészeti oktatásról:

Miként a hazai színészoktatás, a filmesképzés vagy más lestoppolt szellemi műhelyek, úgy a magyar táncképzés és táncszakírás is rendszerváltás előtt áll, amelyet nem lehet megúszni.

A szakma és a kritikusok kapcsolatáról:

A magyar táncszakma kicsi, zárt, és a túlélésre rendezkedett be, még a kritikusok is részei az érdekközösségnek, amelyet a közös múlt és a neveltetés csirizel össze.

A Magyar Táncművészeti Egyetemetről:

Ugyanaz a kör és az ő szellemi »leszármazottai« vezetik, mint a rendszerváltás előtt: az SZFE átalakulás előtti helyzetét találjuk itt is.

Az Operaház felújításáról:

A hosszú vegetálás után sebtében összecsapott munka rengeteg hibával járt, jelenleg másfél ezer soros az a táblázat, amelybe ezeket gyűjtjük. Valójában az Operaház nem »kész lett« márciusra, hanem »abba az állapotba került«, hogy ugyan nagy művészi és komfortkockázattal (tehát nem életveszéllyel), de előadásokat tarthassunk benne.

Az Operaház zenekaráról:

Az OPERA zenekarának krónikus problémája volt, hogy magát se vette komolyan nagyon sokáig (...) Tizenöt-húsz éve (ami az intézmény életének utolsó 15%-a!), ha valakinek jobb dolga volt, még mindig beküldhette a tanítványát maga helyet az árokba játszani. Mindennaposak voltak az önhatalmú mutyik akár még néhány éve is: volt, hogy a fülem hallatára cserélte el egy muzsikus az esti előadását – 18 óra után pár perccel, szinte a kezdés előtt!

Az Operaházba járó nézőkről:

Az intézmény bérletrendszere az ötévados Andrássy úti pauza miatt gyakorlatilag elkopott, de a hűséges nézők is sajátos poszt-Covid-szindrómában szenvednek: sokkal kevesebben és sokkal kevesebbet vásárolnak, sokkal rövidebb távra.

Ókovács Szilveszter nemrég botrányos körülmények között lett ismét az Operaház igazgatója. Mint arról az rtl.hu is beszámolt, nem írta alá Rost Andrea operaénekes az Operaház 2023/24-es szezonjára vonatkozó szerződését, és azonnali hatállyal távozik a társulattól. A világhírű magyar szoprán döntésének hátterében Ókovács Szilveszter igazgatói kinevezése, illetve Kesselyák Gergely első karmester azt követő kirúgása állt.

Rost Andrea távozásának híre után nem sokkal nyilvánosságra került ifj. Harangozó Gyula koreográfus, balettmester, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja és Mesterművész levele, amiben benyújtotta lemondását Csák János kulturális és innovációs miniszterhez.

A távozások előzménye, hogy Kesselyák Gergely is pályázott az Operaház igazgatójának helyére, és a szakmai bizottság egyhangúan őt találta a legalkalmasabbnak a pozícióra. Csák János kulturális és innovációs miniszter azonban mégsem neki szavazott bizalmat, hanem Ókovács Szilveszternek. Ókovács, a régi-új főigazgató ezután azonnali hatállyal felmondta a karmester szerződését, majd a felzúdulást követően visszahívta vendégkarmesternek.

Nyitókép: Csák János kulturális és innovációs miniszter (jobbra) és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az Operaház főigazgatói pályázatáról tartott sajtótájékoztatón a Kulturális és Innovációs Minisztériumban 2023. május 26-án. Idén augusztus elsejétől öt évre továbbra is Ókovács Szilveszter vezetheti a Magyar Állami Operaházat – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

#Kultúra#operaház#ókovács szilveszter#igazgató#pályázat

Címlapról ajánljuk