Kultúra

Elmondta Rost Andrea miért lépett ki: megviselte az Operaházban kialakult nyomasztó hangulat

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 9. 19:55

Rost Andrea többször is próbált Ókovács Szilveszterrel egyeztetni, de az Operaház vezetője nem adott erre alkalmat.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, nem írta alá Rost Andrea operaénekes az Operaház 2023/24-es szezonjára vonatkozó szerződését, és azonnali hatállyal távozik a társulattól. A világhírű magyar szoprán döntésének hátterében Ókovács Szilveszter igazgatói kinevezése, illetve Kesselyák Gergely első karmester azt követő kirúgása állt.

Rost Andrea, aki Kesselyák mellett maga is pályázott az Operaház vezetésére, péntek délelőtt arról adott hírt Facebook-oldalán, hogy nem írja alá a következő, 2023/24-es évadra szóló szerződését, és a főszereplésével meghirdetett A varázsfuvola előadásokon sem lép már színpadra a nyáron. Bár posztjában nem utal közvetlenül a karmester és a régi-új igazgató közti konfliktusra, azt írta, hogy „közeljövőben nyugodt, támogató közegben” szeretne dolgozni.


A világhírű magyar szoprán péntek délután a Blikknek részletesebben is nyilatkozott távozása okairól. Rost Andrea elmondta, hogy saját külföldi élményei szerint a világ bármely nagy operaházában az operajátszás elsősorban az énekesekről szól, Magyarországon azonban már jó ideje nem ezt tapasztalja.

Az Operaházban kialakult nyomasztó hangulat, mint művészembert, számtalan alkalommal lelkileg megviselt, így fordulhatott elő, hogy előadást is le kellett mondanom

– fogalmazott ezzel kapcsolatban Rost Andrea.

Az operaénekes hónapok óta próbált időpontot kérni Ókovács Szilvesztertől, hogy személyesen egyeztessenek az évadról és a Rost Andrea pályájénak jelenlegi szakaszában a számára megfelelő lehetőségekről.

Erre a mai napig nem került sor

– mondta Rost Andrea.

Rost Andrea távozásának péntek délelőtti híre után nem sokkal nyilvánosságra került ifj. Harangozó Gyula koreográfus, balettmester, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja és Mesterművész levele, amiben benyújtotta lemondását Csák János kulturális és innovációs miniszterhez.

Nyitókép: Illyés Tibor / MTI

#Kultúra#operaház#rost andrea#ókovács szilveszter#kesselyák gergely

Címlapról ajánljuk