Kultúra

Tovább gyűrűzik az Operaház-botrány: Rost Andrea után ifj. Harangozó Gyula balettmester is bejelentette kilépését

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 9. 14:49

Kesselyák Gergely karmester kirúgása után Rost Andrea bejelentette, hogy nem marad az Operaháznál, majd nem sokkal később kiderült, hogy ifj. Harangozó Gyula is benyújtotta Csák János kulturális és innovációs miniszterhez a lemondását.

Mint arról péntek délelőtt az rtl.hu is beszámolt, nem írta alá Rost Andrea operaénekes az Operaház 2023/24-es szezonjára vonatkozó szerződését, és azonnali hatállyal távozik a társulattól. A világhírű magyar szoprán döntésének hátterében Ókovács Szilveszter igazgatói kinevezése, illetve Kesselyák Gergely első karmester azt követő kirúgása állt.

Kesselyák Gergely pályázott az Operaház igazgatójának helyére, a szakmai bizottság egyhangúan őt találta a legalkalmasabbnak a pozícióra, Csák János kulturális és innovációs miniszter azonban mégsem neki szavazott bizalmat, hanem Ókovács Szilveszternek. Ókovács, a régi-új főigazgató ezután azonnali hatállyal felmondta a karmester szerződését, majd a felzúdulást követően visszahívta vendégkarmesternek.

Rost Andrea, aki Kesselyák mellett maga is pályázott az Operaház vezetésére, péntek délelőtt arról adott hírt Facebook-oldalán, hogy nem írja alá a következő, 2023/24-es évadra szóló szerződését, és a főszereplésével meghirdetett A varázsfuvola előadásokon sem lép már színpadra a nyáron. Bár posztjában nem utal közvetlenül a karmester és a régi-új igazgató közti konfliktusra, azt írta, hogy „közeljövőben nyugodt, támogató közegben” szeretne dolgozni.


Rost Andrea távozásának híre után nem sokkal eljutott az index.hu-hoz ifj. Harangozó Gyula koreográfus, balettmester, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja és Mesterművész levele, amiben benyújtotta lemondását Csák János kulturális és innovációs miniszterhez.

Ifj. Harangozó Gyula levelében lemondott a Harangozó Gyula-díj bizottságának elnöki tisztségéről és tagságáról. Elhatározását „elsősorban a Harangozó Gyula-díj, másodsorban az Operaház főigazgatói pályázata szakmai bizottságának egyhangú ajánlásának figyelmen kívül hagyásával” indokolta.

Méltatlannak tartom, hogy a különböző bizottságokba felkért, hatalmas tapasztalattal bíró és komoly sikereket felmutató, jelentős művészek egyhangú véleményét művészetszakmai kérdésekben ilyen módon ignorálják

– fogalmazott ifj. Harangozó Gyula.

A díjjal kapcsolatban ifj. Harangozó Gyula azt kifogásolta, hogy bár rangos állami táncművészeti díjat neveztek el róla, az állam nem gondoskodik arról, hogy édesapja, Harangozó Gyula műveit elérhetővé tegyék az utókor számára.

Főigazgatói pályázatában Kesselyák Gergely, a legnagyobb élő magyar balettművésznek tartott ifj. Harangozó Gyulát kérte fel balettigazgatónak. 

Nyitókép: Rosta Tibor / MTI

#Kultúra#operaház#ókovács szilveszter#rost andrea#kesselyák gergely#Ifj. Harangozó Gyula#csák jános

Címlapról ajánljuk