Kultúra

Az Operaház igazgatójának helyére pályázott, kirúgták Kesselyák Gergely karmestert

rtl.hurtl.hu

2023. június 8. 14:55

A szakmai bizottság egyhangúan Kesselyák Gergely találta a legalkalmasabbnak a pozícióra, Csák János kulturális és innovációs miniszter mégsem neki szavazott bizalmat, Ókovács Szilveszter ezután azonnali hatállyal felmondta a karmester szerződését. 

Kesselyák Gergely határozatlan idejű karmesteri szerződését azonnali hatállyal felmondta Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója „koncepcióváltásra hivatkozva”. Kesselyák pályázott az Operaház főigazgatói székére, amiben a szakmai bizottság is támogatta, ám Csák János kultúraminiszter Ókovács Szilvesztert hagyta a pozícióban – írja az Index.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium másodszor írt ki pályázatot a Magyar Állami Operaház főigazgatói pozíciójára, amire tizenegyen jelentkeztek, többek közt Kesselyák Gergely is, az Operaház első karmestere. A lap információi szerint a szakmai bizottság egyhangúan őt találta a legalkalmasabbnak a pozícióra, és ajánlást küldtek Csák János kulturális és innovációs miniszternek is.

A miniszter viszont ennek ellenére is Ókovács Szilveszter maradása mellett döntött.

A lap megjegyzi, a bizottsági ajánlást a minisztérium nem hozta nyilvánosságra, sőt még azt sem, mivel indokolják a javaslattal ellentétes döntést. Kesselyák a tárcavezető bejelentése után a Facebookon gratulált Ókovács Szilveszternek, és azt írta: „bízom benne, ezután is mind, közösen szolgáljuk a magyar operakultúrát.”

Nyitókép: Csák János kulturális és innovációs miniszter és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az Operaház főigazgatói pályázatáról tartott sajtótájékoztatón 2023. május 26-án. Bruzák Noémi / MTI

#Kultúra#ókovács szilveszter#operaház#igazgató#pályázat#csák jános#kulturális és innovációs minisztérium

Címlapról ajánljuk