Kultúra

Az Operaház igazgatója reagált a kirúgási ügyre, ajánlatot tett a karmesternek

rtl.hurtl.hu

2023. június 8. 17:23

Ókovács Szilveszter reagált az Operaház első karmesterének elbocsátásának ügyére. Közleményében elmondta, Kesselyák Gergely újra vendégkarmester lehet emelt honoráriumért, amennyiben elfogadja az ajánlatot.

„Ha egy négyszemközt tartott tegnap délutáni bizalmas operaházi beszélgetésről hír jelenik meg másnap délelőtt az Indexen, akkor most már valóban érteni vélem, ki, kinek miért és milyen sebességgel vitt ki eddig is mindent innen” – mondta a Mandinerhez eljuttatott közleményében Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

Mint arról beszámoltunk, Kesselyák Gergely karmesteri szerződését „koncepcióváltásra hivatkozva” azonnali hatállyal felmondta Ókovács Szilveszter, az Operaház régi-új igazgatója, miután a karmester pályázott a posztjára.

A történet előzménye, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium másodszor írt ki pályázatot a Magyar Állami Operaház főigazgatói pozíciójára, amire tizenegyen jelentkeztek, többek közt Kesselyák Gergely is, az Operaház első karmestere. Az Index írta meg csütörtökön, hogy 

a szakmai bizottság egyhangúan Kesselyák találta a legalkalmasabbnak a pozícióra, Csák János kulturális és innovációs miniszternek mégis Ókovács maradása mellett döntött. 

A lap szerint a bizottsági ajánlást a minisztérium nem hozta nyilvánosságra, sőt még azt sem árulták el, mivel indokolják a javaslattal ellentétes döntést. Ókovács most reagált az ügyre, közleményében pedig kifejtette: nem volt titok, hogy megválasztása esetén új karmestert kér fel, ezt egy a bizottsági meghallgatáson is közölte idén áprilisban. Hozzátette, szerinte ez egy „bevett” gyakorlat: „új kormány, (részben) új miniszterek”.

Kesselyák karnagy úr újra vendégkarmester lesz emelt honoráriumért, amennyiben aláírja az ajánlatot: két produkciót vezényelne az Erkel Színházban és az Operaházban. A magam részéről szeretném, ha aláírná, karmesteri tudására számítunk, mert ez egy szakmai kérdés, de ahhoz vissza kell jönnie az Index irodáiból

– közölte Ókovács, szavait pedig azzal zárta, hogy az ügy nyilvános részét a maga részéről lezártnak tekinti.

Nyitókép: Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója beszédet mond az Operaház főigazgatói pályázatáról tartott sajtótájékoztatón, mellette Csák János kulturális és innovációs miniszter. Bruzák Noémi / MTI

#Kultúra#ókovács szilveszter#operaház#igazgató#karmester#kirúgás#válasz

Címlapról ajánljuk