Kultúra

Brad Pitt-tel telefonszexelt, drogtesztekkel bizonygatta józanságát és rosszul lett az első alakításától – ismerd meg jobban Angelina Jolie-t

rtl.hurtl.hu

2023. június 3. 8:21

A színészcsaládból származó Angelina Jolie karrierje döcögősen indult, a drogokkal és a depresszióval is meggyűlt a baja, végül azonban örök életre beírta magát a filmtörténelembe. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet az Oscar-díjas színésznőről.  

Az alma nem esik messze a fájától

Jolie szülei is színészettel foglalkoztak: apja a német és szlovák felmenőkkel rendelkező Oscar-díjas Jon Voight. Anyja, Marcheline Bertrand is színészkedett, aki Lee Strasberg drámapedagógusnál tanulta ki a szakma csínját-bínját, később pedig a jótékonykodásnak szentelte életét. 56 évesen hunyt el mellrákban. Jolie is Strasbergnél vett később órákat, és a rászorulók segítése a mai napig fontos része az életének, ráadásul őt is ugyanazzal a betegséggel diagnosztizálták, mint édesanyját.

Nevét egy különleges hölgytől örökölte

A színésznő Angela Alexander jelmeztervezőről kapta a nevét, aki a The All-American Boy című film munkálatai során ismerkedett meg Jolie édesapjával. Jon és Angela barátok lettek, és a férfit teljesen elbűvölte, amikor kolléganője elmesélte neki görög neve eredetét. Az Angeliki név jelentése: Isten angyali küldöttje. A film forgatása alatt Jon egyszer csak odament Angelához, és elmondta neki, hogy ha egy nap neki és feleségének lánya születik, az Angelina nevet kapja majd.

Hányingerrel és depresszióval indult a karrierje

Ennyire ismert szülők gyermekeként nem meglepő, hogy Jolie mindössze ötéves volt, amikor először a kamerák elé állt. A Ketten a pácban című vígjátékban egy aprócska szerepben tűnt fel.


Később főleg videóklipekben láthattuk: többek között Lenny Kravitz, a The Lemonheads, Meat Loaf és a Rolling Stones zenés kisfilmjeiben tűnt fel, első filmes szerepét pedig az 1989-es Cyborg 2 című sci-fiben kapta. A film első része igazi kasszasiker lett, ám a folytatás nem lett nagy durranás: nem is került mozikba, kizárólag VHS-en jelent meg. Amikor Jolie először látta a filmet, teljesen összeroppant. Öklendeznie kellett, és akkora sokként érte a dolog, hogy egy évig egyetlen castingra sem ment el.

Később azonban mégis visszatért a filmiparba, és az első átütő sikerét az 1998-as Kifutó a semmibe című alkotás hozta meg. A film főhőse, Gia Carangi a 80-as évek közkedvelt modellje volt, de a heroinfüggősége miatt karrierje gyorsan kettétört. Mindössze 26 éves volt, amikor az AIDS szövődményeinek következtében elhunyt. A szerep lelkileg annyira megviselte Joliet, hogy úgy érezte, fel kell hagynia a színészettel, így New Yorkba költözött, ahol azonban depresszióval küzdött.

Van valami a halálban, ami megnyugtat. A tudat, hogy holnap meghalhatok, felszabadít, és így értékelni tudom az életem 

– nyilatkozta akkor a People magazinnak.

Lara Croft sikerét állandó drogtesztek árnyékolták be

A szakmai elismerések csúcsára végül 1999-ig kellett várnia, amikor az Észvesztőben nyújtott alakításáért elnyerte a Legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Ezt követően a blockbusterek világába is belépett Lara Croft megformálásával. A korábbi kábítószeres botrányai miatt azonban a Tomb Raider producerei folyamatosan drogtesztekre küldték a színésznőt. Jolie viszont köntörfalazás nélkül vetette alá magát a vizsgálatoknak, ezzel is eloszlatva a Paramount vezetőinek kétségeit.

A színésznő hat hónapon keresztül edzett, hogy formába kerüljön Lara szerepéhez: a jóga- és kickboxórák mellett a fegyverkezelést is megtanulta a S.A.S., azaz az Egyesült Királyság különleges alakulatának egyik oktatójától.


Jolie egy 2001-es interjúban elárulta, hogy Lara Croft megformálása volt a legnehezebb munkája:

Ő nem olyan kedélyes és magába burkolódzó, mint a korábbi szerepeim. Lara nagyon öntudatos, tisztában van a céljaival, és emberfeletti módon véghez is viszi az akaratát. Nehéz volt azonosulnom az ő lelkivilágával.

Jolie a forgatás alatt annyira beleszeretett Kambodzsába, hogy oda is költözött, és segített egy aknamező felszámolásában. Több szempontból is sorsfordító volt számára ez az utazás, hiszen itt találkozott először egy kisfiúval, Maddox-szal, akit végül örökbe is fogadott.

Gyerekkori álom, telefonszex és szerelem

Kislány koromban Demóna volt a kedvencem. Rettegtem tőle, de vonzódtam is hozzá 

– nyilatkozta Jolie, aki 2014-ben debütált első Disney-szerepében, a Demónában.

A színésznő keményen beleszólt a film készítésébe: ő maga választotta ki Lana Del Reyt, hogy énekelje el a Once Upon a Dream című betétdalt, és a jelmeztervezőkkel is folyamatosan egyeztetett, hogy alaposan dolgozzák ki a címszereplő félelmetes megjelenését. A Disney vezetői először tiltakoztak, remélve, hogy kihasználhatják Jolie szépségét a film marketingjében, de a színésznő ragaszkodott ahhoz, hogy a karakter hű maradjon az eredeti Csipkerózsika meséhez.

Végül annyira jól sikerült az átformálása, hogy minden kisgyerek sírva fakadt a látványától a forgatáson. Ez viszont egy ponton problémát okozott, hiszen a történet szerint, amikor a másik főszereplő Aurora babaként először meglátja, nem ijed meg tőle. Annak érdekében, hogy ez a felvétel megvalósulhasson, Angelina mellett végül saját kislánya, Vivienne tűnt fel a jelenetben, aki egyáltalán nem félt átmaszkírozott anyukájától.

Brad Pittel telefonszexelt, drogtesztekkel bizonygatta józanságát és rosszul lett első alakításától – ismerd meg jobban Angelina Joliet
Angelina Jolie és kislánya a Demóna forgatásán

Jolie karrierjének egyik legnagyobb durranása egyértelműen a Mr. és Mrs. Smith című film volt, ami azért is keltette fel az emberek figyelmét, mert a forgatáson szerettek egymásba későbbi férjével, Brad Pittel. Kapcsolatuk pikantériája, hogy a felvételek alatt – amelyeknek nagy részét üres IKEA-raktárakban vették fel – Pitt még Jennifer Aniston férje volt, és állítólag a Jóbarátok sztárja egyszer telefonszexen kapta Angelinát és Pittet. A sztárpár ezt mindig is tagadta.

A pároknak, akik hosszú ideje együtt vannak, kell idő, hogy újra felfedezzék egymást. Én mindig szerelmes leszek, amikor egy filmen dolgozom 

– mondta Jolie.

A filmet szombat este 21.20-kor láthatjátok az RTL-en:


Kiemelt kép: RTL Sajtóklub

#Kultúra#angelina jolie#érdekességek#demóna#brad pitt#Karrier#színészet#betegség#drog#ma

Címlapról ajánljuk