Kultúra

Epres-Madarász Éva szerint a „gyermekvédelmi” törvény miatt nem jelenhetett meg regénye a könyvhétre

rtl.hurtl.hu

2023. május 31. 13:10

A kiadó szerint – melynek épp kedden távozott a főszerkesztője – a döntésnek nincs köze a könyv témájához.

Mint szerdán megírtuk, Papp Dóra kortárs regényíró Tükörlelkek című könyvsorozatának kiadóját arról tájékoztatta a Libri könyvesbolt-hálózat, hogy nem árulhatják 18 éven aluliaknak ifjúsági irodalomként a köteteket, mert nem felelnek meg a „gyermekvédelmi” jogszabálynak. Ez tiltja, hogy 18 éven aluliak olyan tartalomhoz férjenek hozzá, ami „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg”.

A Magyar Hang azt írta, hogy Epres-Madarász Éva szinkronszínész-író egy kommentben arról számolt be, hogy hasonló okból nem jelenhetett meg a könyvhétre Hullámvasút című könyvének második része a Móra Kiadónál.

A Népszava megkereste a kiadót, amely közölte, hogy tevékenységüket a mindenkor érvényben lévő jogszabályok betartásával végzik, a kortárs gyerek- és ifjúsági irodalmi alkotások kiválasztásának pedig az egyik legfontosabb szempontja, hogy az adott mű megfelelő irodalmi értéket képviseljen.

A lap szerint épp kedden távozott a Móra Kiadó főszerkesztője, Dóka Péter. Ezért arról is érdeklődtek, hogy van-e köze a távozásnak az Epres-Madarász Éva könyvével kapcsolatos döntéshez, illetve ez a döntés összefügg-e a könyv témájával, ami a kirekesztés és a család széthullása. A kiadó mindkét kérdésre nemmel válaszolt.

Nyitókép (illusztráció): iStock / Getty Images Plus

#Kultúra#gyermekvédelmi törvény#epres-madarász éva#könyvhét#könyv

Címlapról ajánljuk