Kultúra

Gálvölgyi-ügy: a mentődolgozók szövetségének elnöke szerint nagy nyomás nehezedik a mentésirányítókra

rtl.hurtl.hu

2023. május 14. 11:59

Lehetséges, hogy egy beteg amiatt hal meg, mert nem tudnak hozzá időben mentőt küldeni.

Úgy gondolom, hogy a nagy nyilvánosság, a sajtóhírek rásegítettek erre a vizsgálatra – mondta a Blikknek Illés István, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke.

Illés szerint a mentésirányítókra óriási nyomás nehezedik, így az sem zárható ki, hogy egy beteg amiatt hal meg, mert nem tudnak hozzá időben mentőt küldeni.

„Benne van a pakliban, igen, de természetesen mindig megpróbálják a legsürgősebb eseteket prioritásként kezelni. De mondom még egyszer: ha egyszer nincs szabad mentőegység akkor nem lehetséges az, hogy azonnal, vagy megfelelő időben odaérjen” – mondta.

Mint ismert, Gálvölgyi János néhány nappal ezelőtt rosszul lett, de a lányai hiába hívták a mentőt – végül ők vitték be a színészt a kórházba. A színművészt az intenzív osztályra vették fel, és lélegeztető gépre tették.

Családtagjai azért hívtak mentőt, mert Gálvölgyi nem kapott levegőt és félrebeszélt. Fél óra után újra telefonáltak, akkor derült ki, hogy még el sem indult érte a mentőautó.

Az eset után az Országos Mentőszolgálat belső vizsgálata megállapította, hogy hibázott a mentésirányító, amikor nem küldött azonnal mentőt Gálvölgyi Jánoshoz. Ugyanakkor nem ez az egyetlen vizsgálat, ami az ügy miatt indult: Pintér Sándor belügyminiszter időszerűnek látott egy vizsgálatot a mentőszolgálatnál, és arra kérte fel tárcája belső ellenőrzési főosztályát, hogy visszamenőleg is nézzék át a központi mentő irányító csoporthoz érkező hívások esetlapjait, és foglaljanak állást, indokolt-e a mentésirányítók továbbképzése, érzékenyítése.

Emellett a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) is bejelentette, hogy foglalkozás körében elkövetett, gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt nyomozást rendeltek el.


Nyitókép: Gálvölgyi János Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, humorista otthonában. Fotó: MTVA/Gyűjtemény: Keleti Éva.

#Kultúra#gálvölgyi jános#mentésirányító#mentők#Illés István#vizsgálat#nyomozás

Címlapról ajánljuk