Kultúra

Csúnya véget ért a híres banános műalkotás – megette egy éhes múzeumi látogató

rtl.hurtl.hu

2023. május 1. 15:57

A diák nem reggelizett, és éhes volt, a banán meg adta magát.

Egy dél-koreai egyetemista megevett egy banánt, amely Maurizio Cattelan művész installációjának része volt – írja a BBC.

A Komédiás című alkotás, amely Cattelan "WE" című kiállításának része, egy érett banánból állt, amelyet a szöuli Leeum Musuem of Art falára ragasztottak. A diák azt hozta fel mentségül a tettére, hogy nem reggelizett, és így éhes volt. Miután elmajszolta a banánt, a héját visszaragasztotta a falra.

A múzeum nem csinált nagy ügyet az esetből fogtak egy másik banánt és azt kiragasztották a falra. Ráadásul amúgy is háromnaponta cserélik a gyümölcsöt, mert elrohad.

A Szöuli Nemzeti Egyetem hallgatója a KBS-nek azt mondta, hogy Cattelan munkáját a hatalom elleni lázadásnak tekinti, amit tett, az meg egy lázadás a lázadás ellen.

Nem ez az első eset, hogy a Cattelan munkáihoz használt banánt megeszi valaki. 2019-ben David Datuna performanszművész tolta be a banánt, miután a műalkotás 120 ezer dollárért elkelt Miamiban az Art Baselen.

A banánt akkor is gyorsan kicserélték, és nem történt további intézkedés.

Nyitókép: Maurizio Cattelan olasz művész Comedian című alkotása az Art Basel Miami képzőművészeti vásáron a floridai Miamiban 2019. december 5-én. Fotó: MTI/EPA/Rhona Wise.

#Kultúra#banán#dél-korea#Maurizio Cattelan#Leeum Musuem of Art#szöul

Címlapról ajánljuk