Kultúra

Ezért nem nyilvánul meg Kurtág György közéleti kérdésekben

rtl.hurtl.hu

2022. december 25. 11:49

A világhírű zeneszerző inkább távol tartja magát a politikától.

Interjút adott a HVG-nek Kurtág György, világhírű zeneszerző és zongoraművész. Az interjúban előkerül a következő kérdés is:

„Több zenésztársa, köztük Kocsis Zoltán, sokszor mondott, írt alá rendszerkritikus nyilatkozatokat. Ön régebben és mostanában sem szokott közéleti kérdésekről beszélni. Tudatosság, apátia vagy csak nem foglalkoztatja a politika?”

Mire a 96 éves Kurtág György így válaszolt:

Fiatalon, Romániában volt egy kis földalatti múltam az illegális kommunista mozgalomban, de hamar beláttam, ezekhez a kérdésekhez egyszerűen hülye vagyok. Számtalanszor beigazolódott, ha rajtam múlt volna egy politikai helyzet megoldása, csak rossz döntéseket hoztam volna. Mindenkinek jobb, ha inkább távol tartom magam az ilyen ügyektől.

A Népszavának a két 80. születésnapjához közeledő barát, Bálint András és Jordán Tamás adott interjút. A két színész Molnár Ferenc-estre készül. Bálint András így fogalmazott: „Korábban mindketten aktívabbak voltunk közéletileg, mára ebből a szempontból visszább húzódtunk. Azért Molnáron kívül is lesz említés politikáról, akár úgy, hogy miről nem beszélünk.”

Nyitókép: Michel Setboun/Getty Images

#Kultúra#Kurtág György#zeneszerző#politika

Címlapról ajánljuk