Kultúra

Annie Ernaux francia író kapta az irodalmi Nobel-díjat

rtl.hurtl.hu

2022. október 6. 13:57

Az indoklás szerint Ernaux a bátorsággal és sebészi pontossággal tárta fel a személyes emlékezet gyökereit és elidegenedéseit.

Annie Ernaux francia írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, jelentették be Stockholmban. Az indoklás szerint Ernaux a bátorsággal és sebészi pontossággal tárta fel a személyes emlékezet gyökereit és elidegenedéseit, valamint kollektív korlátait. 

Kompomisszummentesen, mélyen mutat be olyan témákat, mint a társadalmi osztály, a szégyen, a féltékenység, az önismeret hiánya.

– közölték az indoklásban.


A kritikákra, miszerint elég reprezentatív-e a díj, azt felelték, hogy a Bizottság az irodalmi minőségre koncentrál, és nem akar mást üzenni a díjjal. Többen azt kifogásolták, hogy a világnak több tája is van, ahonnan még nem került ki díjazott.

Ha van valami üzenet, az ennyi: ez olyan irodalom, amit mindenkinek érdemes olvasni.

– közölték.

A 82 éves Ernaux elsősorban önéletrajzokat írt, eddig 23 regényt adott ki. Magyar nyelven olvasható az Árulás, az Egy asszony, az Évek és a Lánytörténet is. Az írónő könyvéből, az Eseményből készült díjnyertes film rendezőjével Köves Gábor kollégánk készített interjút.

Nyitókép: Leonardo Cendamo / Getty Images

#Kultúra#irodalom#nobel-díj#annie ernaux#könyv#regény

Címlapról ajánljuk