Kultúra

Megkérdeztük az Oscar-díjas színészt, mit gondol Samuel L. Jackson nagy port kavart megjegyzéséről

Köves GáborKöves Gábor

2022. augusztus 16. 12:49

Augusztus 18-án mutatják be a hazai mozik a Tűnj el! rendező-színész párosa, Jordan Peele és Daniel Kaluuya új horrorját, a Nem (Nope) című filmet. A főszereplőkhöz – Kaluuya mellett Keke Palmerhez – egy online kerekasztal-beszélgetésen intézhettek kérdést az újságírók. Ott volt az rtl.hu is.

Minden 2017-ben kezdődött, amikor egy fehér lány hazavitte a pasiját, hogy bemutassa a fekete fiút megértő és jómódú szüleinek. Hogy milyen borzalmakat rejtett a talán mégsem olyan megértő szülői ház? A csattanóra olyan sokan voltak kíváncsiak, hogy a korábban főként komikusként ismert Jordan Peele első rendezése, a 4 és fél millió dollárból készített Tűnj el! 255 millió dollárt hozott, de nemcsak a bevétel volt óriási, a wow-faktor és a szakmai elismerés mértéke is. 

Peele meg is kapta a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscart, az amerikai közönség számára addig jóformán ismeretlen brit Daniel Kaluuya pedig bekerült a legjobb férfi főszereplő kategória öt jelöltje közé. 

Kaluuya azóta maga is elnyerte az Oscart (a Júdás és a Fekete Messiás című filmben nyújtott alakításáért, a legjobb mellékszereplő kategóriában), de még ennél is nagyobb elismerésben volt része, amikor a Graham Norton Show-ban Jim Carrey mélyen a szemébe nézve előadta a helyben, a stúdió pamlagján rögtönzött dalát, egy rajongói himnuszt, amely a következő szavakkal kezdődik: 

Daniel Kaluuya,  Daniel Kaluuya, Daniel Kaluuya,  Daniel Kaluuya…

Ilyen előzmények után aligha meglepő az a hatalmas érdeklődés, amely Peele és Kaluuya második közös munkáját, a Nope, vagyis a Nem című filmjüket övezi. Nem kevesebb mint 16 Zoom-ablak (és bennük 16 újságíró) vette körül Kaluuyát és a testvérét alakító Keke Palmert a film nemzetközi sajtónapján, azon a virtuális kerekasztal-beszélgetésen, amelyen az rtl.hu is részt vehetett. Ezúttal senki nem fakadt dalra – Carrey teljesítményéhez úgysem érhet fel földi halandó –, de mindenkinek jutott egy-egy kérdés.

Nem, nem és nem

A talányos cím természetesen talányos filmet takar, a megannyi talány közepette mindenesetre abban elég nagy egyetértés mutatkozik a kritikusok között, hogy ha a Harmadik típusú találkozások Steven Spielbergje meghívná egy italra az eget kémlelő M. Night Shyamalant, és hirtelen berúgná a bár ajtaját egy cowboy… Szóval, mindenki derekasan töri a fejét azon, hova is tegye Jordan Peele harmadik filmjét. 

 

Amikor a Tűnj el!-t forgattam, akkor is kérdezgettek, én meg elkezdtem mondani valamit, hogy hát van ez a ház… Még ha akarnám, se tudnám elspoilerezni a Nemet. Még ha elmondanám, mi is történik, az sem lenne spoiler, látni kell a filmet ahhoz, hogy megértsd a lényeget. Nem az a fő, hogy mi történik, hanem hogy a szereplők hogyan érnek el odáig

– magyarázza Kaluuya.

Keke Palmer szerint „mindenkinek mást jelent ez a film, de a lényeg, hogy két testvér kapcsolata áll a középpontban”. A testvéreik számát firtató kérdésre a színésznő elmondja, hogy ők négyen vannak testvérek, s bár tudja, hogy a matek nem jön ki, négyük közül ő számít a középsőnek. 

Van egy nővérem, aztán jövök én és utánam az ikertestvéreim, egy fiú meg egy lány, őket egynek számolom.

Daniel Kaluuya csupán egy idősebb lánytestvérről tud beszámolni és Clint Eastwoodról. Nem, Clint Eastwood nem családtag, de mivel a színész egy modern cowboyt alakít a filmben, elmondása szerint a fő inspirációja Eastwood és emblematikus filmje, a Piszkos Harry volt.

 

De nemcsak a hírhedt „go ahead, my my day” egysorossal operáló Dirty Harry, hanem Sidney Poitier és Harry Belafonte 1972-es westernje, a Buck és a prédikátor is nagy hatással volt az Oscar-díjas színészre.

Hogy megértsem a fekete cowboy alakját, a műfaj történetét. Hogy miféle elődök jártak előttem

– részletezi Kaluuya, hogy mi mindenben volt segítségére a klasszikus western. Mint mondja, neki nem az a feladata, hogy a filmtörténeti előzményekkel készüljön a forgatásra, hanem az, hogy kiismerje a karaktert, akit játszik, de azért a Harmadik típusú találkozásokat felvette a kötelező látnivalók listájára. 

A földön kívüli élet lehetősége az egyik újságíró kollégát is megihleti, ő az iránt érdeklődik, hogy létezik-e a két színész szerint élet az univerzumban, mármint rajtunk, embereken kívül, vagy már a puszta felvetés is arrogancia a részünkről, emberek részéről.

Kaluuya azzal üti el a kérdést, hogy a Földön sem csak emberek élnek, úgyhogy megerősíti, hogy igen, ez egy arrogáns felvetés, és ezzel a zsúfolt kerekasztal-beszélgetés vissza is tér a Földre, és ott is marad. Mást az érdekel, hogy sikerült-e elkerülniük azokat a veszélyeket, amelyek egy gyerekszínészre leselkednek a filmiparban.

Megvoltak a hullámvölgyek és a hullámhegyek, mint mindenkinek, bár nem tudom, hogy ezeket a filmiparnak köszönhettem, vagy csak egy fiatal nő felnőtté válásának velejárói voltak. Tény, hogy ebben az iparágban nehéz józannak maradni, de én szerencsésnek mondhatom magam, sikerült a családom közelében maradnom, közel a szüleimhez. Egészséges kapcsolatban maradtam velük

– meséli Keke Palmer, aki 11 évesen kezdte a pályát, úgyhogy igazi veteránnak számított, amikor 2021-ben, 28 évesen Emmy-díjat kapott a Turnt Up with the Taylors című sorozatért. amelyben a címszereplő család minden tagját ő alakítja.

Megkérdeztük az Oscar-díjas színészt, mit gondol Samuel L. Jackson nagy port kavart megjegyzéséről
A londoni premieren Fotó: Kate Green / Getty Images for Universal

 

A közönség reakcióiról szólva Daniel Kaluuya elmondja, hogy Londonban és Los Angelesben is megnézte a Nemet, és „jó volt látni a kulturális különbségeket”.

Az rtl.hu is feltehetett egy kérdést, ami így hangzott:

Daniel, ha már a kulturális különbségeket említetted, a londoni és a Los Angeles-i közönség reakcióit, Samuel L. Jacksonnak volt egy elég kritikus megjegyzése néhány éve. Jackson azon morfondírozott, hogy fekete brit színészek játszanak fekete amerikai karaktereket. Mit gondolsz Jackson megjegyzéséről? Jogosnak tartod a felvetést?

Ma már sok fekete amerikai dolgozik Hollywoodban, de megértem, ha valaki érzékenyen reagál arra, hogy jönnek kívülről mások, akik nem azt a kultúrát képviselik, amelyért az ottaniak oly keményen harcoltak. Én a megbocsájtás és az egység pártján állok, az összefogás pártján, és innen nézem a dolgokat. Őszinte párbeszédet kell nyitnunk, meghallgatni a másikat, és meghallani, hogy ők honnan jöttek, és milyen küzdelmeken mentek keresztül, és tisztelettel viszonyulni ahhoz, amit mondanak. Igen, van létjogosultsága annak, amit mondott. Én azt mondom, fogjunk össze, de ha valaki ezt nem akarja, az az ő döntése. Mindenki szabadon választhat

– válaszolta a színész az rtl.hu kérdésére.

Nyitókép:  Jörg Carstensen / picture alliance via Getty Images

 

#Kultúra#daniel kaluuya#jordan peele#keke palmer#nope#get out#nem#tűnj el#ma

Címlapról ajánljuk