Kultúra

Majdnem minden ötödik észak-koreai menekült megbánta, hogy elhagyta a diktatúrát

rtl.hurtl.hu

2022. május 2. 16:31

Szerintük Dél-Korea rosszabb, mint észak.

Felmérést készített a Szöuli Nemzeti Egyetem az észak-koreai disszidensek körében. Kiderült: nagyjából minden ötödik menekült, azaz 18,5 százalék már bánja, hogy elhagyta a Kim Dzsongun által vezetett diktatúrát.

Azért nehéz számukra a beilleszkedés Dél-Koreában, mert a kulturális különbségek mellett a magánnyal és a nehéz gazdasági helyzettel is szembe kell nézniük.

Arról is beszámoltak egyes disszidensek, akik a koronavírus-járvány alatt érkeztek az országba: a járványügyi intézkedések miatt zártabbnak érezték a demokratikus delet, mint a diktatorikus északot.

Az is kiderült: 87 százalékuk elégedett Dél-Korea menekültügyi ellátásával. A kutatók emlékeztetnek: az északi menekültekről korábban is lehetett tudni, hogy komoly egzisztenciális problémákkal küzdenek, mivel körükben kétszer akkora az öngyilkosságok aránya, mint a teljes népességben.

Idén az év első napján fordított menekülésre is volt példa, azaz egy korábban Észak-Koreából sikeresen délre szökött ember visszament északra. A Dél-Koreában élő menekültek akkor is hasonló problémákkal éltek együtt és bár az az eset komoly visszhangot keltett, ezek szerint nem sok minden változott. 

Az RTL Híradó nemrég arról tudósított: Kim Dzsongun a hadsereg alapításának 90. évfordulóján bejelentette, hogy növeli az ország nukleáris arzenálját. A katonai parádét az észak-koreai állami média sugározta: a felvételeken jól látszik, hogy hatalmas méretű interkontinentális ballisztikus rakétákat mutattak be a parádé résztvevőinek, akik ujjongva fogadták a félelmetes fegyvereket.

Nyitókép: AP Photo / Lee Jin-man

#Kultúra#észak-korea#menekült#dél-korea#kim dzsongun#diktatúra#felmérés#ma

Címlapról ajánljuk