Ferenc pápa halála: Kedvenc ételei és hite örökké élnek
2025. április 23. 17:00
Ferenc pápa, aki még húsvétvasárnap több mint 35 ezer ember előtt mondott beszédet a Szent Péter téren, egy nappal később, 88 éves korában hunyt el. Miközben a világ gyászolja a 12 évnyi pápaságot, sokan szeretettel idézik fel életének apró, emberi pillanatait – köztük azt is, mennyire szerette az egyszerű, otthonos ételeket.
A Vatikán hétfőn jelentette be, hogy Ferenc pápa elhunyt. A halál oka hosszan tartó küzdelem volt kettős tüdőgyulladással. A hír megrázta a világot, a gyászolók sorra fejezik ki részvétüket, miközben visszatekintenek Ferenc pápa rendkívüli életére – nemcsak hitére, hanem emberi oldalára is.
Egy argentin fiú a Vatikán élén
Ferenc pápa Buenos Airesben született 1936. december 17-én Jorge Mario Bergoglio néven. Bár családja olasz gyökerekkel rendelkezett, argentin identitása mindig szívügye maradt – különösen, ha az étkezésről volt szó.
Bár visszafogottan étkezett – különösen az egészségügyi problémák miatt az utóbbi években – sosem mondott le teljesen kedvenc fogásairól. Kedvelte a mate teát, a dulce de leche-t, az alfajorest, és természetesen az empanadát – azt az ízes, húsos tésztabatyut, amit Argentínában mindenki ismer és szeret.
Egyszerű ételek, gazdag ízek
A Vatikánban a világ legjobb alapanyagai és séfjei állnak rendelkezésre, mégis Ferenc pápa gyakran választott egyszerű fogásokat. Ebédre gyakran evett sült csirkét salátával, gyümölccsel és egy pohár borral. Reggelire pedig frissen facsart narancslevet és membrillo-t (birslekvárt) fogyasztott – ez utóbbi egy klasszikus argentin kedvenc.
Olasz pizza – és egy születésnapi különlegesség
A pizza különösen közel állt a szívéhez. Egyik születésnapján például egy 4 méteres pizzával lepte meg őt a Vatikán. Egy interjúban egyszer azt mondta, hogy ha kívánhatna egy dolgot, az az lenne:
Egyszer szeretnék észrevétlenül elmenni egy pizzériába, és enni egy szelet pizzát.
Empanada – a pápa kedvenc harapnivalója
Ferenc pápa sosem felejtette el dél-amerikai gyökereit. Az empanada – ez a kézben tartható, húsos, fűszeres tésztabatyu – gyakran szerepelt a beszélgetéseiben, sőt még a Vatikáni Szakácskönyvben is helyet kapott. Ez a könyv a Svájci Gárda közreműködésével készült, és több mint 500 évnyi pápai gasztronómiába enged bepillantást.
Az empanada számára nemcsak étel volt, hanem szimbólum: egyszerű, szerény, mégis gazdag hagyományt hordoz. A munkásosztály eledele, amely mégis méltó arra, hogy egy pápa is örömmel fogyassza – és ezzel egy kis szeletet vigyen magával otthonából, bárhol is járt a világban.
2019-ben a Fókusz riportere személyesen találkozhatott Ferenc pápával, és átadta az egyházfőnek az RTL ajándékát: a magyar futballválogatott által dedikált mezt és egy rajzot, amit Nógrád megyei, nehéz körülmények között élő gyerekek készítettek. Az ajándékozás a pápai gépen történt úton Bukarest felé. A katolikus egyházfő ekkor kezdte meg háromnapos romániai látogatását, mely során Csíksomlyóra is ellátogatott, ahol misét pontifikált.
Ferenc pápa öröksége nemcsak a hitében, reformjaiban és szolgálatában él tovább, hanem azokban az apró pillanatokban is, amikor egy szelet pizzát vagy egy empanadát falatozott, és mosolyogva emlékezett Argentínára. Talán éppen ezek a hétköznapi részletek tették őt igazán emberközelivé.
Fotó: Getty Images