Külföld

Kritikus a helyzet a környező országokban, lakosokat evakuáltak az áradások miatt

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 15. 9:47

A heves esőzések és áradások miatt kritikus helyzet alakult ki számos ausztriai, csehországi és lengyelországi régióban és településen. 

A heves esőzések miatt többek között az alsó-ausztriai St. Pölten és Tulln kerületeket is katasztrófa sújtotta területté nyilvánították vasárnap kora reggel, szombaton pedig már 42 településre és kataszteri közösségre vonatkozott ugyanez – írta az MTI.

Több településen polgári védelmi riasztást rendeltek el, lakosokat kellett kimenteni otthonukból. A következő órákban rendkívül heves esőzésekre lehet számítani Ausztriában.

Az egész országban már most is és ezután is hatalmas áradások lesznek

– mondta Stephan Pernkopf kormányzóhelyettes az APA-nak, arra kérve a lakosságot, hogy kerüljék a felesleges utazásokat.

Az éjszaka folyamán 1159 tűzoltóegységet 2168 járművel 4490 bevetésre hívtak Alsó-Ausztriában, de Burgenlandban is tűzoltók segítségére volt szükség a viharok miatt. Az előrejelzés szerint mind a csapadék, mind a szél várhatóan enyhülni fog a vasárnap folyamán. Az eső azonban csak kedden fog teljesen megszűnni. Az autóval való utazás továbbra sem ajánlott.

A magas vízállással és árvízzel járó viharok továbbra is sok munkát adnak a csehországi mentőszolgálatoknak is, különösen a Lengyelországgal határos régiót érinti az ország keleti részén. Vasárnap este Cesky Tesin polgármestere elrendelte több ezer lakos evakuálását a városközpontból, az Odera egyik mellékfolyója, az Olsa ugyanis gátszakadással fenyeget. 

A folyónál fekvő Opavában az akut árvízveszély miatt már több ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát. A város legnagyobb panelházas lakótelepe is az érintettek között volt. Az előrejelzések szerint az esőzések legkorábban hétfőig várhatóan nem hagynak alább.

Lengyelországban pedig több helyen már több eső esett, mint az 1997-es úgynevezett „millenniumi árvíz idején”, mondta Donald Tusk miniszterelnök. 

A délnyugat-lengyelországi folyók vízszintjének emelkedése miatt felhívta a polgárok figyelmét, hogy időben meneküljenek biztonságba. Kritikus a helyzet a Glatzer-havasok egyik gátjánál, Lengyelország és a Cseh Köztársaság határán is. 

Nyitókép: Áradás Csehországban / Forrá: Gabriel Kuchta/Getty Images

#Külföld#Időjárás#lengyelország#csehország#ausztria#árvíz

Címlapról ajánljuk