Külföld

Tizennégy és tizenhat év között húzzák meg a közösségi média használatának alsó korhatárát Ausztráliában

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 10. 12:13

„Azt akarjuk, hogy valódi élményeket szerezzenek valódi emberekkel, mert tudjuk, hogy a közösségi média árt a társadalomnak” – mondta az ausztrál miniszterelnök.

Ausztráliában egy idén hatályba lépő törvényjavaslat 14 és 16 év között fogja meghatározni a közösségi oldalak használatának alsó korhatárát – jelentette be kedden Anthony Albanese miniszterelnök.

A politikus azt szeretné, hogy a fiatalok inkább sportpályán legyenek, mint a képernyők előtt.

A fiatalokat érő csapásként jellemezte ezeket az oldalakat, és közölte: a korlátozást bevezető szövetségi törvényt 2024-től alkalmaznák, amely előírná, hogy a Facebookon, az Instagramon és a TikTokon a regisztráció alsó korhatárát 14 és 16 év között kell megállapítani.

„Azt akarom, hogy a gyerekek távol legyenek a képernyőktől, és helyette focipályákon, uszodákban és teniszpályákon legyenek” – mondta a miniszterelnök. „Azt akarjuk, hogy valódi élményeket szerezzenek valódi emberekkel, mert tudjuk, hogy a közösségi média árt a társadalomnak” – magyarázta Albanese.

A kormányfő kifejtette: személy szerint a 16 éves alsó korhatárt támogatja. A konzervatív ellenzék vezetője, Peter Dutton támogatta a kormány törvénytervezetét. 

Az Egyesült Államok szenátusában áprilisban demokrata és republikánus törvényhozók törvényjavaslatot nyújtottak be, amely 13 éves korban határozná meg a közösségi oldalakon a regisztráció alsó korhatárát, de még nem tűzték ki a jogszabálytervezet megvitatásának időpontját.

Franciaországban Emmanuel Macron elnök júniusban azt mondta, hogy támogatja a mobiltelefonok korlátozását 11 éves kor alatt és a közösségi média használatának betiltását 15 éves kor alatt.

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#közösségi média#nevelés#gyerek

Címlapról ajánljuk