Külföld

Kijev: Ukrajna nem akar orosz területeket elfoglalni, pusztán magát védi

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 13. 19:21

Heorhij Tihij ukrán külügyi szóvivő hangsúlyozta, Ukrajna önvédelemből indított hadműveletet Oroszország területén.

Ukrajna nem érdekelt abban, hogy Oroszország kurszki régiójában területet foglaljon el, pusztán saját állampolgárainak életét védi, mivel az ott elindított hadművelettel akadályozza újabb orosz egységek átcsoportosítását a donyecki régióba, és nehezíti az Ukrajnában harcoló orosz erők fegyver-, lőszer- és üzemanyag-utánpótlását – jelentette ki Heorhij Tihij ukrán külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján.

„Az ukrán hadsereg civilizált európai haderő, amely teljes mértékben tisztában van a hadviselés szabályaival és szokásaival, valamint a nemzetközi humanitárius joggal. Az ukrán fegyveres erők céljai kizárólag katonaiak. A hadművelet célja, hogy megóvjuk népünk életét és megvédjük Ukrajna területét az Oroszországi Föderáció támadásaitól” – szögezte le a szóvivő. Hozzátette, 

minél előbb beleegyezik Moszkva az igazságos béke helyreállításába, annál hamarabb leállnak az ukrán védelmi erők rajtaütései Oroszországban. 

Tihij rámutatott arra, hogy a kurszki régióból csak nyár eleje óta több mint kétezer ellenséges csapást hajtottak végre az ukrajnai Szumi megye ellen, 255 irányított bombát és több mint száz rakétát bevetve. De azt mondta, „sajnos Ukrajnának nincs elegendő képessége nagy hatótávolságú csapások végrehajtására, amelyekkel megvédhetné magát az orosz terrortól”. Et követően ismételten hangsúlyozta, hogy önvédelemből indított Ukrajna hadműveletet Oroszország területén.

Az ukrán külügyi szóvivő szerint alapos a gyanú, hogy Oroszország provokációkat is végrehajthat saját területén orosz katonák ukrán egyenruhába öltöztetésével, hogy utána az ukrán erőket vádolja a nemzetközi humanitárius jog megsértésével. A szóvivő arra figyelmeztette Ukrajna szövetségeseit, hogy „ne dőljenek be az orosz propagandának”.

Roman Kosztenko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) ezredese úgy nyilatkozott, hogy a kurszki művelet alaposan meglepte Moszkvát. Szerinte a hadművelet emelte az ukrán hadsereg morálját, valamint azt állítja, hogy 20 települést foglaltak el, és jelenleg is tartják azokat. Az ukrán vezérkar a Telegramon közölte, hogy a lakosság védelme miatt kijárási tilalmat vezettek be Szumi megye orosz határmenti húsz kilométeres övezetében. Az MTI beszámolója szerint erre a területre csak azok az ukrán állampolgárok mehetne be, akiknek ott van a lakhelyük, és ezt bejegyeztették személyi igazolványukba is.

Mint arról beszámoltunk, az ukrán erők múlt kedden áttörték az orosz határt, és Oroszország Kurszki területének nyugati részein söpörtek végig, ez a meglepetésszerű támadás az orosz határvédelem gyengeségét mutatta ki a térségben. Oroszország hétfőn evakuálta a civileket egy másik, Ukrajna melletti régió egy részéből. A háború 2022-es kezdete óta ez volt a legnagyobb mértékű ukrán előretörés szuverén orosz területeken. Moszkva emellett szigorú biztonsági intézkedéseket vezetett be a kurszki, brjanszki és belgorodi régiókban.

Egy ukrán katonai egység hétfőn közzétette azt a videót, amelyen ukrán katonák eltávolítják az orosz zászlót egy épületről a Kurszki területen lévő Darjino faluban.


Nyitókép: Vitalii Nosach / Global Images Ukraine via Getty Images

#Külföld#ukrajna#oroszország#orosz-ukrán háború#kurszk#ukrán külügyminisztérium

Címlapról ajánljuk