Külföld

Nem bírnak az oroszok a benyomuló ukrán katonákkal, újabb orosz területekről evakuálják a lakókat

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 12. 17:27

A Kurszki terület Belovszkij járásának vezetője azonnali menekülésre szólította fel a helyieket.

Evakuálják a lakosokat az Oroszország belgorodi régiójában lévő, az ukrán határ mentén fekvő Krasznaja Jaruga-i járásból – jelentette be hétfőn Vjacseszlav Gladkov, a Belgorodi terület kormányzója videóüzenetben, amelyet közösségi oldalain tett közzé.

A VKontaktye orosz közösségi oldalon Gladkov kijelentette, hogy az ukrán fegyveres erők egy nap alatt negyvenszer lőtték a belgorodi régió lakott területeit, és 42 dróntámadást indítottak. Közlése szerint hét civil sebesült meg.

A járás – amelyből most a lakosokat evakuálják – a belgorodi régió északnyugati részén található. Központja, Krasznaja Jaruga mintegy 45 kilométerre van a kurszki régióban lévő Szudzsa városától, amelynek környékét augusztus 6-án érték el az Oroszországba behatoló ukrán egységek.

Az orosz hatóságok a kurszki régióban is elrendelték egy újabb terület lakóinak evakuálását. A döntést az előzte meg, hogy orosz híradásokban közzétettek egy videofelvételt, amelyen egy ukrán páncélozott katonai jármű látható, amint áthalad a Kurszki terület Belovszkij járásában lévő Girji falun. A település körülbelül harminc kilométerre délkeletre fekszik Szudzsa városától.  

Előbb Nyikolaj Volobujev, a járás vezetője szólította fel a helyi lakosokat az azonnali menekülésre, majd Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület megbízott kormányzója a Telegramon közölte, hogy a regionális hadműveleti parancsnokság a járás lakóinak evakuálása mellett döntött.

Az ukrán katonák kedden hatoltak be Oroszország területére, az orosz haderő azóta sem tudta kiszorítani őket. A becslések szerint 4-5 dandárnyi erővel támadnak, a céljuk egyelőre nem ismert. Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy a védelmi minisztérium legfontosabb feladata, hogy kiszorítsa, kirúgja az ellenséget az orosz területekről. Jelenleg a donbaszi frontról csoportosítanak át erőket – mivel máshonnan nem tudnak – így ott az ukránok lélegzetvételhez jutnak.

Rácz András Oroszország-szakértő szerint Kijev célja a támadással a fentiek mellett az lehet, hogy javítsa a morált. Emellett az ukrán akció már most több száz orosz hadifoglyot (köztük sorkatonákat) is ejtett, őket pedig ki lehet majd cserélni orosz fogságba esett ukrán katonákra. 


Nyitókép: Reuters/Viacheslav Ratynskyi

#Külföld#belgorod#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország

Címlapról ajánljuk