Külföld

Joe Biden szerint le tudta volna győzni Trumpot

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 12. 8:45

 Az általa ismert közvélemény-kutatások szerint.

Részben azért lépett vissza az elnökválasztástól, hogy a Demokrata Párt legsürgetőbb feladatára, Donald Trump győzelmének megakadályozására összpontosíthasson – mondta Joe Biden a CBS-nek adott vasárnapi interjúban.

Az amerikai elnök elmondta, hogy a Kongresszus több alsó- és felsőházi tagja úgy gondolta, az ő választási indulása csökkenti győzelmi esélyeiket. November 5-én nemcsak elnökválasztást, de kongresszusi választásokat is tartanak, amelyen a képviselőház minden helye, a szenátusban pedig a helyek harmada, 34 szenátori szék a tét.

Joe Biden a július 21-én bejelentett visszalépése óta adott első interjúban kitartott amellett, hogy nem volt esélytelen a győzelemre.

Az MTI beszámolója szerint azt mondta, hogy az általa ismert közvélemény-kutatások visszalépésének bejelentésekor is fej-fej melletti versenyt mutattak republikánus kihívójával, és a választást ő, Joe Biden nyerte volna meg.

Elismerte, hogy négy évvel ezelőtti elnökválasztási indulásakor „átmeneti” elnökként gondolt magára, majd hozzátette, hogy „később a dolgok rendkívül felgyorsultak, és nem sikerült az átmenetiséget megtartani”.

A korábbi újraválasztási szándékával kapcsolatban közölte, hogy kritikusan fontosnak gondolta a „demokrácia fenntartását”, valamint az ország iránti kötelességei közül a legfontosabbnak Donald Trump legyőzését nevezte.

A Joe Biden visszalépését megelőző több mint három hétben demokrata párti politikusok, a pártot támogató több híres közéleti személyiség, valamint anyagi támogatók is egyre nagyobb nyomást gyakoroltak az elnökre a visszalépés érdekében. A felszólítások előzménye az elnökjelölti vita volt, amit június 27-én a CNN stúdiójában tartottak Donald Trumppal. Az elnök ezen minden felmérés és elemzés alapján gyenge teljesítményt mutatott republikánus kihívójával szemben.

Mint arról beszámoltunk, Kamala Harris, az új demokrata elnökjelölt július végén kezdte el kampánykörútját. Első állomásán arról beszélt, hogy a jogállamiság és a szabadság vagy a gyűlölet országa között kell választani. Keményen bírálta Donald Trumpot, akit szexuális ragadozókhoz és csalókhoz hasonlított.

Harris, az Egyesült Államok jelenlegi alelnöke Tim Walz minnesotai kormányzót választotta jelölttársául, hogy a középnyugati államokban erősítse a Demokrata Pártot.

Nyitókép: Reuters

#Külföld#joe biden#donald trump#usa elnökválasztás#Kamala Harris#lemond#visszalép

Címlapról ajánljuk