Külföld

Zavargások Angliában: összeül a brit kormány válságstábja, a COBRA

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 5. 9:44

Miután több mint 150 embert kellett letartóztatni a zavargások miatt, összeül a brit kormány vészhelyzetekben ülésező válságstábja.

 

A hétvégén több mint 150 ember tartóztattak le szerte az Egyesült Királyságban a zavargásokba torkolló tüntetésekkel összefüggésben, ezért hétfőn összeül a COBRA, vagyis a brit kormány különleges helyzetekben ülésező tanácskozó testülete – erősítette meg a BBC-nek a Downing Street.

Keir Starmer brit kormányfő elítélte a menedékkérőknek szállást adó rotherhami hotel elleni támadást, és megígérte, hogy a zavargásokban részt vevők „a törvény teljes szigorával” fognak szembenézni. A zavargások azután kezdődtek, hogy Southportban múlt hétfőn három kislányt halálra késelt és többeket megsebesített egy 17 éves fiú.

A hétvégén Hullban, Liverpoolban, Bristolban, Manchesterben, Stoke-on-Trentben, Blackpoolban és Belfastban is zavargások törtek ki, egyes helyeken üzletekbe törtek be és gyújtogattak a demonstrálók. Volt, ahol a szélsőjobboldali tüntetők téglával, székekkel és palackokkal dobálták meg a rendőröket, akik közül több megsérült. Rotherhamben legalább tíz rendőr sebesült meg, egy pedig elvesztette az eszméletét, miután bevándorlásellenes tüntetők fadeszkákkal dobálták meg a rendőröket, és tűzoltó készülékkel lefújták őket 

A brit közszolgálati média szerint a vészhelyzeti értekezlet célja, hogy a kormány tájékoztatást adjon a hétvégi erőszakos cselekményekről és az elkövetkező napok válaszlépéseiről. A tanácskozáson részt vesznek majd az illetékes miniszterek és a rendőrség képviselői. A BBC információi szerint a megbeszélést a már lezajlott találkozók ismeretében kell vizsgálni, mint például a miniszterelnök és a rendőrfőnökök közötti múlt csütörtöki, valamint a magas rangú miniszterek szombati találkozója.

„Az embereknek ebben az országban joguk van ahhoz, hogy biztonságban legyenek, mégis muszlim közösségek ellen irányuló támadásokat, mecsetek elleni támadásokat láttunk” – mondta a brit miniszterelnök vasárnapi televíziós beszédében. Így folytatta: „Más kisebbségi közösségek kiszemeltjei, náci tisztelgések az utcán, támadások a rendőrség ellen, önkényes erőszak a rasszista retorika mellett, szóval nem, nem fogok visszariadni attól, hogy annak nevezzem, ami: szélsőjobboldali gengszterkedésnek.”

A belügyminisztérium egy nyilatkozatban nagyobb védelmet ajánlott a mecseteknek egy új eljárás részeként, amelynek keretében – mint mondta – „gyors biztonsági” bevetést lehet kérni annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban visszatérhessenek az istentiszteletre.

Nyitókép: Hollie Adams / Reuters

 

#Külföld#zavargások#nagy-britannia#cobra#tüntetések#anglia

Címlapról ajánljuk