Külföld

Észak-Korea visszautasította Oroszország segítségét

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 4. 11:16

Kim Dzsongun köszönettel visszautasította az Oroszország által felajánlott humanitárius segítséget az árvizek okozta károk enyhítésére.

Köszönettel visszautasította Észak-Korea vasárnap az Oroszország által felajánlott humanitárius segítséget az árvizek okozta károk enyhítésére, arra hivatkozva, hogy Phenjan már meghozta a szükséges intézkedéseket – jelentette a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.

Az MTI beszámolója szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton üzent Kim Dzsongun észak-koreai diktátornak, hogy Moszkva kész azonnal segítséget nyújtani a júliusi heves esőzések okozta károk helyreállításában. Putyin elmondta, hogy Oroszország „osztozik a baráti Észak-Korea fájdalmában és gyászában”.

Kim Dzsongun válaszában azt írta, Phenjannak már kész tervei vannak a helyzet kezelésére, és megtette a megfelelő intézkedéseket. Ugyanakkor hozzátette, hogy ha később mégis segítségre lenne szükségük, akkor „hű moszkvai barátaihoz” fog fordulni. Szombaton emellett „hamis szóbeszédnek” minősítette a dél-koreai sajtóban megjelent híreket, amelyek szerint 1500 ember életét vesztette vagy eltűnt Észak-Koreában a kínai határ közelében a júliusi árvizek következtében, állítása szerint nem halt meg senki a környezeti katasztrófában.

Dél-Korea pénteken közölte, hogy hiába ajánlotta fel segítségét Észak-Koreának, Phenjan nem válaszolt a megkeresésre.

Árvízhelyzet Észak-Koreában

A múlt szombaton Észak-Koreában, Sinuijuban és a közeli, Kínával határos területeken lezúduló rekordmennyiségű eső mintegy ötezer embert szigetelt el. A hadsereg 10 repülőgéppel – amelyek egyenként nagyjából 20 utat tettek – fél nap alatt kimentette az embereket. Az árvíz még Kim Dzsongun arcáról is lemosta a mosolyt, csúnyán megdorgálta a tisztviselőket.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezetőnek, a Koreai Munkapárt főtitkárának, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnökének találkozója a szibériai Vosztocsnij űrrepülőtéren 2023. szeptember 13-án. Fotó: MTI / EPA / Szputnyik / Orosz elnöki sajtószolgálat / Vlagyimir Szmirnov. 

 

#Külföld#észak-korea#kim dzsongun#árvíz#oroszország#vlagyimir putyin#humanitárius segítség

Címlapról ajánljuk