Külföld

Szélsőbaloldali csoportok hajthatták végre a francia vasúthálózat elleni olimpiai szabotázsokat

rtl.hurtl.hu

2024. július 29. 13:29

A francia hatóságok több lehetséges elkövetőt is azonosítottak a francia gyorsvasúthálózat elleni szabotázsakcióval kapcsolatban. 

A francia hatóságok gyanúja szerint szélsőbaloldali csoportok követhették el a francia szupergyorsvasúthálózat ellen pénteken, az olimpia nyitónapján végrehajtott szabotázsakciót – jelentette a Reuters. 

Gerald Darmanin francia belügyminiszter hétfőn közölte, hogy azonosított több lehetséges elkövetőt is, az elkövetési mód pedig a szélsőbaloldalra jellemző. Darmanin kijelentette, hogy a szabotázsakció „nagyon pontos és célzott” volt, de még kérdés, hogy valakik kihasználták-e az elkövetőket, vagy saját maguk hajtották végre az akciót.

Közben az AFP francia hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva közölte, hogy vasárnap letartóztattak egy szélsőbaloldali aktivistát a francia vasúttársaság egyik telephelyénél. A férfi autójában csípőfogókat, valamint a telephelyre szóló kulcsokat és álkulcsokat találtak, emellett egy szélsőbaloldalhoz kapcsolható könyvet.

A francia belügyminiszter a France2 televíziónak adott interjújában megerősítette, hogy a hatóságok letartóztatták az Extinction Rebellion környezetvédelmi szervezet 45 tagját, akik nagyjából száz másik aktivistával együtt „szabotázsakciókat vagy radikális tüntetéseket” akartak végrehajtani Párizsban az olimpia kezdetén.

Patrice Vergriete közlekedésügyi miniszter hétfőn közölte, hogy már teljesen helyreállt a vasúti közlekedés, és a francia RTL-nek nyilatkozva hozzátette, hogy a pénteki szabotázs több millió eurós kárt okozott, a kiesett bevételeket és a javítási költségeket is beleszámítva. A miniszter elmondta, hogy ezer szerelő áll készenlétben, és folyamatosan járőröznek, hogy megakadályozzanak egy újabb hasonló akciót.

Nyitókép: REUTERS/Yves Herman

 

#Külföld#olimpia#szabotázs#franciaország#tgv#vasút#szélsőbal

Címlapról ajánljuk