Külföld

Üzemanyag-szállító tankerekben szállítottak étolajat Kínában, még ki sem mosták a tartályokat

rtl.hurtl.hu

2024. július 22. 14:05

Kifejezetten étolaj szállítására használt tankerek helyett olyan teherautókkal szállították az emberi fogyasztásra szánt olajat, amiben előzőleg mérgező anyagokat szállítottak. 

Üzemanyag-szállító tankerekben szállították a két legnagyobb étolajgyártó cég termékei, anélkül, hogy kimosták volna azokat az emberre mérgező hatású anyagok szállítása után. Erre a Hszincsing Pao című kínai lap nyomozása derített fényt.

A lap újságíró több esetben is látták, ahogy az üzemanyaggyártáshoz használt vegyi anyagok szállítása után étolajat töltöttek a tankerekbe, anélkül, hogy azokat akár csak kimosták volna. Azzal ugyanis pénzt spóroltak. 

A lap cikke szerint a gyakorlat nyílt titoknak számított a kínai teherszállító ipar berkein belül, és évek óta széles körben elterjedt.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az érintett étolajtermékekből jutott-e külföldre, vagy csak belföldi fogyasztásra került azokból. A kínai szabályok azt tanácsolják, hogy étolajat csak olyan kamionokban lehet szállítani, amikben semmi mást nem szállítanak, ez azonban csak ajánlás, és nem kötelező jogszabály – közölte a Hszincsing Pao. 

A lap cikke nagy botrányt okozott Kínában, és a hatóságok szigorú fellépést ígértek az ügyben. Ugyanakkor az ABC ausztrál televízió cikke szerint a témát cenzúrázzák a kínai közösségi oldalakon.

„Még akkor sem iszol a vécéből, ha ki van tisztítva.” Így reagált a hírre Yanzhong Huang, a Council on Foreign Relations globális egészségüggyel foglalkozó kutatója a DW-nek nyilatkozva. Huang közölte, hogy a Kína a világ egyik legszigorúbb élelmiszer-biztonsági törvényeit vezette be 2009-ben, az igazi gond azok betartatásával van. A jogszabályt azután vezették be, hogy több mint ötvenezer csecsemő került kórházba melaminnal szennyezett tápszerek miatt.

Nyitókép: Étolajak egy kínai szupermarketben, 2024. július 10-én. Fotó:Costfoto/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#kína#étolaj#élelmiszerbiztonság#tanker#üzemanyagszállító

Címlapról ajánljuk