Külföld

4000 olimpiai sajtóakkreditációt utasítottak el a francia hatóságok, sokat kémkedés gyanújával – a Kreml kiakadt

rtl.hurtl.hu

2024. július 22. 18:52

A francia belügyminiszter vasárnapi nyilatkozata szerint az egymillióból összesen 4000 kérelmet utasítottak el, sokakat kémkedés vagy kibertámadások veszélye miatt – ezek között vannak orosz és belarusz kérelmezők is. A Kreml szerint a francia hatóságok semmibe veszik a sajtószabadságot.

A francia ügyvivő kormány belügyminisztere, Gérald Darmanin vasárnap úgy nyilatkozott, a közel egymillió kérelemből 4340-et utasítottak el – néhányan iszlám radikálisokkal való kapcsolatuk miatt akadtak fenn a rostán, de nagyjából száz esetben kémkedés gyanúja miatt tagadták meg az akkreditációt.

„Valószínűleg nem támadásokat akarnak végrehajtani, de a hírszerzés és a hagyományos kémkedés mellett komoly lehetősége van annak is, hogy hozzáférnek számítógépes hálózatokhoz, és kibertámadást indítanak” – nyilatkozta Darmanin a Journal du Dimanche-nak a Reuters szemléje szerint. Számos gyanús kérelem érkezett Oroszországból és Belaruszból, a miniszter úgy fogalmazott:

Sok »újságírót« nem engedtünk be, akik azt állították, a játékról akarnak tudósítani. Ugyanakkor elfogadtuk a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak dolgozó oroszok jelenlétét. Az elővigyázatosság elvét alkalmazzuk.

Mindazonáltal számos orosz újságírót akkreditáltak, és sokuk már meg is érkezett a francia fővárosba. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov hétfőn elfogadhatatlannak nevezte a francia hatóságok döntését, mert szerinte az aláássa a sajtószabadságot, és megsérti Franciaország Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet felé tett vállalásait. 

Eközben Oroszországban a kémkedéssel vádolt Evan Gershkovich amerikai újságírót 16 év büntetőtáborban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték, munkaadója, a Wall Street Journal szerint az ítélet egy „szégyenteljes kirakatper,” hiszen Gershkovich csak a munkáját végezte az orosz külügyminisztérium akkreditációjával. Az esetről az RTL Híradója is beszámolt:

 

#Külföld#franciaország#olimpia#párizs#újságíró#akkreditáció#oroszország#kreml#dmitrij peszkov

Címlapról ajánljuk