Külföld

New York Times: Joe Biden kezdi elfogadni, hogy vissza kell lépnie

rtl.hurtl.hu

2024. július 19. 8:14

Joe Biden amerikai elnök elkezdte elfogadni, hogy elveszítheti az elnökválasztást, és napokon belül bejelentheti visszalépését 

Kezdi elfogadni Joe Biden amerikai elnök, hogy elveszítheti a novemberi elnökválasztást Donald Trumppal szemben, és vissza kell lépnie az elnökjelöltségtől – írta a New York Times, több, az elnökhöz közel álló emberre hivatkozva. Egyikük arra figyelmeztetett, hogy Biden még nem hozott döntést, egy másik szerint azonban „kezdi elfogadni a valóságot”, és közölte, hogy nem lepődne meg, ha napokon belül bejelentené, hogy Kamala Harris alelnök jelölését támogatja.

A Times értesülései szerint Biden csapatának pár tagja demokrata politikusoknak árulta el: Biden azután kezdett el kételkedni, hogy Nancy Pelosi volt demokrata házelnök erőteljesen ebbe az irányba tolta. Pelosi felfedte előtte, hogy a legújabb közvélemény-kutatások is azt mutatták, Biden győzelmi esélyei távolodnak, de az is hatott Bidenre, hogy a Demokrata Párt kulcsfontosságú pénzügyi támogatói bojkottba kezdtek, és visszatartják kampányadományaikat.

Biden tanácsadói a Times cikke szerint már arról beszélnek, hogy mikor és hogyan jelentik be az elnök visszalépését, és néhányan arra számítanak, hogy a bejelentés napokon belül megtörténik, bár a pontos időpont képlékeny, mert Biden a covidfertőzése miatt otthonában van izolációban.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, egyre nagyobb a nyomás az újraválasztására készülő Joe Biden amerikai elnökön, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől. Az elmúlt napokban a Demokrata Párt több vezető politikusa is erre biztatta nyíltan vagy magánbeszélgetésekben,. Ráadásul a demokrata választók döntő többsége is ezt szeretné, mert nem tartják képesnek az elnöki feladatok ellátására.

Joe Biden alkalmassága és nyerési esélyei miatt a június végén tartott elnökjelölti vita után kezdtek el komolyabban aggódni a demokraták. A vitán katasztrofálisként jellemzett teljesítményt nyújtott, és zavartnak tűnt, megerősítve a róla kialakult képet, hogy már túl öreg az elnöki feladatok ellátására:


Nyitókép:  REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

 

#Külföld#joe biden#amerikai elnökválasztás 2024#elnökjelölt#visszalépés#Demokrata Párt#donald trump#egyesült államok

Címlapról ajánljuk