Külföld

Már Obama is kezd kihátrálni Joe Biden elnökjelöltsége mögül

rtl.hurtl.hu

2024. július 18. 20:45

Személyes beszélgetésekben osztotta meg aggodalmait az egykori elnök.

Barack Obama volt amerikai elnök a Washington Post értesülései szerint már arról beszélt szövetségeseinek, hogy jelentősen csökkent Joe Biden győzelmének esélye, és szerinte az elnöknek komolyan át kellene gondolnia jelöltségét.

A lap szerint Obama egyértelművé tette, hogy Bidennek saját magának kell döntést hoznia a jelöltségéről, és elutasította azt a feltételezést, hogy ő az egyedüli személy, aki befolyásolhatja egykori alelnökének döntését.

Névtelenséget kérő források szerint Obama mélyen belefolyt az elnök jövőjéről szóló társalgásba, számos aggódó demokratával beszélt és ő is megosztotta nézeteit a Biden jelöltségével kapcsolatos kihívásokról. Hangsúlyozta, hogy Bident nagyszerű elnöknek gondolja és szeretné megvédeni az eredményeit, amelyek veszélyben lehetnek, ha a republikánusok veszik át jövőre az irányítást a Fehér Házban és a törvényhozásban.

Obama több beszélgetésben elmondta, hogy aggódik amiatt, hogy a közvéleménykutatások szerint a választók elfordulnak Bidentől, Trump támogatottsága szélesedik, és az adományozók is kihátrálnak az elnök mögül.

Biden visszaléptetése azután merült fel, hogy az elnök katasztrofális teljesítményt nyújtott a Donald Trumppal folytatott tévévitán. Obama a vita után nyilvánosan Biden mellé állt, azt írta közösségi oldalán, hogy rossz viták mindig előfordulnak, de a választóknak arról kell dönteniük, hogy olyan emberre szavaznak-e, aki egész életében a hétköznapi emberekért küzdött, vagy olyanra, aki csak magával törődik. Azóta Obama nagyrészt hallgatott a nyilvánosságban, de Biden tanácsadói szerint ha akarta volna, megakadályozhatta volna, hogy George Clooney megjelentesse a New York Times-ban azt a cikkét, amiben felszólította a visszalépésre Bident.

Mint korábban írtuk, egyre nagyobb nyomás nehezedik Bidenre, a Demokrata Párt több vezető politikusa is visszalépésre biztatja, nyilvánosan és négyszemközt egyaránt.

Nyitókép: Mark Makela/Getty Images

 

#Külföld#barack obama#joe biden#amerikai elnökválasztás#visszalépés

Címlapról ajánljuk