Külföld

A brit, japán és indiai miniszterelnök is elítélték a Donald Trump elleni merényletkísérletet

rtl.hurtl.hu

2024. július 14. 9:09

A Donald Trump elleni merényletkísérlet világszerte megdöbbenést váltott ki.

A világ vezetői elítélték a Donald Trump volt amerikai elnök, republikánuspárti elnökjelölt pennsylvaniai nagygyűlésén szombaton történt merényletkísérletet, amelyben a politikus megsérült, egy résztvevő és a lövöldöző pedig életét vesztette, írja az MTI.

  • Kisida Fumio japán miniszterelnök azt mondta: „határozottan ki kell állnunk a demokráciát megkérdőjelező erőszak minden formája ellen”.
  • Keir Starmer brit miniszterelnök kijelentette: megdöbbentették a sokkoló jelenetek a gyűlésen. „A politikai erőszaknak semmilyen formában nincs helye társadalmunkban, és gondolataim a támadás minden áldozatával vannak” – közölte.
  • Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt mondta, hogy a történtek után „rosszul érezte magát”. Hozzátette, a politikai erőszak soha nem elfogadható.
  • Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője elítélte a lövöldözést, és „politikai erőszakcselekménynek” nevezte azt.
  • Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök elfogadhatatlannak nevezte a lövöldözést, miközben másokat is a cselekmény elítélésre szólított fel. „A Donald Trump volt elnök elleni támadást a demokrácia és a politikai párbeszéd minden védelmezőjének hevesen el kell utasítania. Amit ma láttunk, az elfogadhatatlan” – mondta.
  • Narendra Modi indiai miniszterelnök Trumpot barátjának nevezte, és mielőbbi gyógyulást kívánt neki. Azt mondta, határozottan elítéli az incidenst, az erőszaknak nincs helye a politikában és a demokráciákban.

Korábban az EU vezetői és magyar politikusok is elítélték a Donald Trump elleni merényletkísérletet, és továbbították jókívánságaikat a volt amerikai elnök felé.

A merényletkísérletről készült videót itt nézheti meg:


Nyitókép: Brendan McDermid / Reuters

#Külföld#donald trump#merénylet#kísérlet#miniszterelnök#keir starmer#Narendra Modi#Justin Trudeau#reakció#usa

Címlapról ajánljuk