Külföld

A történelem ismétli önmagát: náci drogok lepték el kábítószerpiacot

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 13. 11:34

Az extasytabletták és LSD-bélyegek megjelenésük óta számtalan alakot öltöttek, változatos színekben, ezerféleképpen préselt vagy nyomtatott mintájú és formájú kiszerelésben lepik el a kábítószerpiacot. A narkógyárosok kreativitásának nem sok minden szab határt, ebből következően az utóbbi években egyre népszerűbbek a náci tematikájú drogok is. A jelenség figyelemreméltó, főleg, ha a szélsőjobboldali politikai mozgalmak erőre kapásával állítjuk párhuzamba. Akárhogyan is, úgy tűnik, a történelem ismétli önmagát.

Nagyobb lélegzetvételű cikkben foglalkozott nemrég a Vice az illegális drogok piacának egy viszonylag új keletű jelenségével: miközben az utóbbi években világszerte megerősödtek a szélsőjobboldali, keresztényfasiszta mozgalmak és pártok, valamint a hozzájuk fűződő ifjúsági szervezetek, a jelek szerint a kábítószer-kereskedők is felismerték a piaci rést, és portékájukat a kereslet átalakulásához igazítják.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, tavaly májusban a perui kábítószer-ellenes nyomozók 58 kilogramm speciálisan csomagolt kokaint foglaltak le az Ecuadorhoz közeli Paita kikötőjében. A drog feltehetően szélsőjobboldali csoportokhoz köthető kereskedőknek volt címezve: a kokaintéglákba Hitler nevét préselték, és a csomagolás során a harmadik birodalom horogkeresztes zászlaját tették a fólia alá. 

A 3 millió dollár értékű náci kokót egy libériai zászló alatt hajózó teherhajó rakterében találták. A szállítmány Belgiumba, az Európai Unió központjába tartott volna, hogy onnan Hollandiába, Franciaországba és Spanyolországba terítsék tovább. A perui hatóságok közlése szerint a drogügyi nyomozók gyakran foglalnak le különféle márkázottságú kábítószert, de a náci Németország zászlójával jelölt drogot még nem láttak.

Novemberben a holland rendőrség arról számolt be, hogy egy közúti ellenőrzés során lebuktattak két dílert. A megállított autó anyósülésén nagy mennyiségű kemény- és könnyűdrogot, fél kiló marihuanát, 100 gramm kokaint és mintegy ezer darab extasyt találtak. A rendőrök legnagyobb meglepetésére az extasytabletták különleges formába voltak préselve, ilyen aprócska horogkeresztes birodalmi sasokkal volt tele a zacskó:

A történelem ismétli önmagát: náci drogok lepték el kábítószerpiacot
A kerkrade-i rendőrség fotója

A Vice szerint van valami bizarr abban, hogy pont a partidrogok közt legártatlanabbnak tartott, a szeretet, eufória és empátia érzését fokozó extasyn jelent meg a fajgyűlölet, a rasszista erőszak és népirtás szimbólumával márkázva. 

Ezeknek a tablettáknak a puszta léte is félelemmel tölt el

A hollandiai fogás nem egyedülálló. Dr. Zoë Dubus pszichoaktív szerek használatát kutató francia pszichológus június végén posztolta a Twitterre, hogy az utóbbi időben egyre többször találkoznak addiktológus szakemberek Franciaországban is náci ikonográfiájú kábítószerekkel, melyek 2024 elején feltűntek Svájcban és Izlandon is. A hatóanyag az esetek többségében az MDMA (metiléndioxi-metamfetamin) valamely változata, nem ritkán LSD (lizergsav-dietilamid), de laborvizsgálatok kimutattak már szintetikus meszkalinszármazékokat is ezekben.

A történelem ismétli önmagát: náci drogok lepték el kábítószerpiacot
Forás: saferparty.ch

Mint azt dr. Zoë Dubus felelevenítette, náci szimbolikájú extasytablettával 2019 környékén találkoztak először a szakemberek: akkor a Hitler pártját szolgáló katonai alakulat, a Schutzstaffel, azaz az SS betűjelét nyomták pajzs alakú tablettákba.


A francia addiktológus-pszichológus aggasztónak nevezte ezeknek a náci drogoknak a feltűnését. Korábbi antropológiai kutatásokra hivatkozva azt írta, hogy a pszichoaktív anyagok nem szokták alapjaiban megváltoztatni a szerhasználók világképét, társadalmi nézeteiket, épp ellenkezőleg: megerősítik a szélsőséges ideológiai beágyazottságokat, előítéleteket, antiszociális viselkedést.

Ezeknek a tablettáknak a puszta léte is félelemmel tölt el. El sem tudom képzelni azokat az rendezvényeket, amiken a résztvevők ilyeneket fogyasztanak. A jelenlegi francia belpolitikai helyzetben ez mindennél aggasztóbb

– írta, utalva arra, hogy az európai parlamenti választások után az előrehozott országgyűlési választásokon is hatalmas előretörést könyvelhettek el a francia szélsőjobboldali erők. „Ezek az egyre jobban erősödő csoportok a társadalmunkat veszélyeztetik. Ők, akik ilyen szereket használnak fasiszta nézeteik pszichés konszolidálására, közösségük egyre hatékonyabb összefogására, egyre jobban nyeregben érezhetik magukat. És ez borzasztó” – tette hozzá dr. Zoë Dubus.

A szélsőjobboldali mozgalmak európai térnyerésével kapcsolatban a Vice arra emlékeztetett, hogy az elmúlt években egyre több fiatal választópolgárt tudtak megnyerni maguknak az olyan pártok, mint a német AfD (Alternatíva Németországért), vagy a francia RN (Rassemblement National). Az AfD-re legutóbb a 25 év alattiak 16 százaléka szavazott, háromszor többen, mint 2019-ben, míg az RN a 34 év alattiak körében 10 százalékkal, 32 százalékra növelte népszerűségét. Hasonló folyamatok figyelhetők meg egyebek mellett Ausztriában, Hollandiában, Lengyelországban, Portugáliában és Spanyolországban, tette hozzá a Vice szerzője. 

Önmaga farkába harapó kígyó

Az ecstasytabletták formavilága egyébként a 80-as 90-es évek fordulóján, a partikultúra virágzása, a rave bulik felfutó népszerűsége idején kezdett burjánozni. A drogkereskedők rengeteget kísérleteztek azzal, hogy a fogyasztóképes fiatal közönség számára melyek a jobban eladható minták, színek és formák, az eredmény pedig az alább látható termékpaletta lett:

A történelem ismétli önmagát: náci drogok lepték el kábítószerpiacot
Ecstasytabletták – Forrás: Utrecht Data School

Hasonló jelenség volt tapasztalható a 60-as, 70-es években az LSD-bélyegek piacán, ahol a hallucinogén anyaggal átitatott perforált papírra változatos pszichedelikus mintákat és ábrákat nyomtattak. Elég közkeletű is volt a fogyasztók körében az a nézet, hogy a bélyegre került rajzolat előrevetíti az elfogyasztott LSD hatását, az átélhető hallucinációk tematikáját.

A történelem ismétli önmagát: náci drogok lepték el kábítószerpiacot
LSD bélyegek kollekciója – Forrás: KeseyBlotterArt / etsy

Ha még ennél is távolabbra tekintünk a drogtörténelemben, láthatjuk, hogy az extasy és a nácizmus kapcsolata minden, csak nem újkeletű. A II. világháború elején a III. Birodalom katonai stratégiájának, a Blitzkriegnek fontos része volt a gyorsan menetelő és támadó osztagok metamfetamin-használata: a Panzerschokolade-nak nevezett szer segített nekik győzelmi eufóriába süppedve éjjel-nappal masírozni. 1940 áprilisa és júliusa között 35 millió metamfetamin-tablettát osztottak szét a német katonák között, miközben az erre szakosodott gyógyszergyáruk napi 833 ezer adagot termelt, hogy mindig kellően harcra készek legyenek az osztagok. (Különféle kábítószerek katonai alkalmazásával ebben a cikkükben foglalkoztunk részletesen.)

A náci Németország tudósai a háború vége felé próbálkoztak a metamfetamin továbbfejlesztett változatával is: a D-IX egy 1944-ben kifejlesztett katonai teljesítményfokozó szer volt, oxikodon, kokain és MDMA keveréke. A tervek szerint a német hadsereg összes alakulatát ellátták volna ezzel a szerrel, azonban mire beindulhatott volna a kábítószer tömeggyártása, a németek elvesztették a második világháborút. 

Nyitókép: Politie Basisteam Kerkrade, saferparty.ch, French Psychedelic Society, Policía Nacional del Perú

 

#Külföld#kábítószer#náci#drog#extasy#LSD#tudomány#fasizmus#ma

Címlapról ajánljuk