Külföld

„A szólásszabadság nem gyerekeknek való, menj innen” – így hajtotta el Kaczynski a tízéves riportert

rtl.hurtl.hu

2024. július 12. 17:49

Egy tízéves gyerekriporter kérdezte az egykori lengyel miniszterelnököt az abortuszról a Szejmben, a Jog és Igazságosság politikusa leszerelte a parlamenti akkreditációval rendelkező kislányt.

Sara Malecka-Trzaskos egy főleg TikTokra alkotó, tízéves blogger, aki fiatal kora ellenére sajtóakkreditációt kapott a lengyel parlamentbe, ahol a konzervatív Jog és Igazságosság Párt (PiS) vezetőjét, Jaroslaw Kaczynski volt miniszterelnököt próbálta kérdezni az őt leváltó Donald Tusk által javasolt, abortuszt érintő törvénymódosításról, számolt be róla a Politico.

Lengyelország konzervatív köztársasági elnöke, Andrzej Duda szerdán úgy nyilatkozott, nem fog aláírni semmilyen törvényjavaslatot, mely a korábbi kormányzat Európában egyedülállóan szigorú abortusztörvényén lazítana, és Kaczynski éppen ennek miértjeit kezdte magyarázni a parlamentben összegyűlt újságíróknak, mikor észrevette a kislányt, és a következő párbeszéd zajlott le:

– Tudod, ez nem gyerekeknek szóló téma, szóval kedveském, most menj el innen.
– De hát szólásszabadságom van!
– A szólásszabadság nem a gyerekeknek való. Komolyan, menj innen.


Sara Malecka-Trzaskos februárban indította el TikTok-csatornáját, videói 20-30 ezer megtekintést érnek el, és számos politikussal, köztük Donald Tusk miniszterelnökkel is készített már interjút. A fiatal újságíró így nyilatkozott a lengyel Onet hírportálnak, miután Kaczsyinski belefojtotta a szót:

Kicsit sértve éreztem magam. Megkérdezném, miért gondolja ezt, hogy a szólásszabadság nem gyerekeknek való – számomra a szólásszabadság a legfontosabb dolog.


Nyitókép: Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke egy varsói szavazóhelyiségnél a lengyel parlamenti választásokon 2023. október 15-én. (Fotó: MTI/EPA/PAP)

 

#Külföld#lengyelország#szólásszabadság#újságírás#gyerek#abortusz#újságíró#Jaroslaw Kaczynski#törvénymódosítás#Andrzej Duda#donald tusk

Címlapról ajánljuk