Külföld

Ukrán külügyminiszter Szijjártónak: Semmilyen békekezdeményezés nem alapozható az orosz narratívára

rtl.hurtl.hu

2024. július 10. 17:54

A magyar külügyminiszter akciótervet adott át Dmitro Kulebának.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitteren számolt be arról, hogy találkozott magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel.

Tájékoztattam Pétert a frontvonalon kialakult helyzetről, és a második békecsúcs előkészületeiről. Ezzel összefüggésben hangsúlyoztam, hogy semmilyen békekezdeményezés nem alapozható Oroszország narratívájára

– írta. Közölte azt is, hogy a kijevi gyermekkórház elleni orosz támadás ismét megmutatta, hogy „Putyinhoz alkalmazkodni nem kifizetődő”, mert az orosz elnök továbbra is háborúzni akar, és együtt kell őt rábírni az igazságos és tartós béke elfogadására.


Szijjártó Péter az MTI-nek azt mondta, hogy Magyarország akciótervet adott át Ukrajnának, amelyben a határon átnyúló együttműködés fejlesztésére, határátkelők építésére, új vasúti összeköttetésekre, különleges beruházási és gazdasági zónák létrehozására tettek javaslatot. Azt is mondta, hogy „az álláspontok a háború tekintetében a háborúzó felek között nagyon messze állnak egymástól”, „nagyon sok munkát kell végezni annak érdekében, hogy valóban eljussunk a békéig”.

Kitért arra is: Kulebával együtt megállapították, hogy az ukrán EU-csatlakozási tárgyalások megindulása új fejezetet nyit a két ország együttműködésében, mert Kijev az EU előtt vállalta a magyar nemzeti közösség „elvett jogainak helyreállítását”. Ez innentől kezdve európai kérdéssé vált, „Brüsszelben folyamatosan ezt kell számonkérni” – mondta Szijjártó Péter.

Nyitókép (archív): MTI/EPA/Az ukrán külügyminisztérium

#Külföld#ukrajna#szijjártó péter#dmitro kuleba#orosz-ukrán háború#békemisszió

Címlapról ajánljuk