Külföld

Putyin a családi értékeket népszerűsítette, miután lebombáztatott egy gyerekkórházat

rtl.hurtl.hu

2024. július 9. 12:19

Egy, az orosz családi értékeket népszerűsítő rendezvényen jelent meg Vlagyimir Putyin, néhány órával azután, hogy Kijevben az orosz terrorbombák lerombolták a legjobban felszerelt gyerekkórház egyik részlegét. A fórumon jellemzően olyan műhelybeszélgetések zajlanak, amelyek a családok jólétével, az oktatással és a családokat támogató szociálpolitikával foglalkoznak. A hétfői rendezvényen Putyin találkozott a részt vevőkkel, köztük fiatalokkal, alig néhány órával azután, hogy Ukrajnában több tucat védtelen kisgyermek sebesült meg az orosz bombázásban.

A hatóságok már 20-nál is több halálos áldozatot erősítettek meg a Kijevet ért orosz terrorbombázás után, amiben láthatóan szándékosan támadtak egy gyermekkórházat. A civileket célzó akcióban több gyermek is életét vesztette. Az áldozatok egyike a 30 éves Szvitlana Lukjancsik gyermekorvos. Kijev polgármestere, Vitalij Klitschko elmondta, hogy legalább 16 ember megsérült, köztük 7 gyermek. A legfrissebb hivatalos adatok szerint országszerte több mint 33-an haltak meg és 150-en sérültek meg a háborúpárti Oroszország újabb ellenséges akciójában.

Volodimir Zelenszkij elnök szerint Oroszország öt várost támadott meg. Követelte, hogy Moszkva feleljen „az emberek, a gyermekek és az emberiség ellen elkövetett valamennyi bűntettéért”. Kabinetfőnöke, Andrij Jermak azzal vádolta Oroszországot, hogy „szándékosan célba veszi” a gyerekeket:

A gyermekkórházat támadták. Ott gyerekek vannak. Ez egy olyan terror, amit a világnak látnia kell, és amire reagálnia kell. Ez népirtás.

Egy édesanya elmondta, hogy 4 éves fia éppen gerincműtét után lábadozott, amikor a rakéták becsapódtak. „A gyermekem retteg. Ennek nem szabadna megtörténnie, ez egy gyermekkórház” – mondta. A rákbeteg gyermekeknél kénytelenek voltak szüneteltetni a kemoterápiás kezelést, miközben a mentősök evakuálták a kórház onkológiai osztályát. 


Az ukrán egészségügyi miniszter szerint legalább három beteg gyermek nyitott szívműtétje zajlott, amikor a rakéták becsapódtak. Az egyik orvos azt mondta, hogy a betegére ugrott, hogy megvédje őt a repülő üvegektől és törmelékektől.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#háború#ukrajna#oroszország#kijev#gyermek#kórház#bombázás#putyin#család

Címlapról ajánljuk