Külföld

Drasztikusan csökkentették a közalkalmazott nők fizetését Afganisztánban

rtl.hurtl.hu

2024. július 8. 19:47

A tálibok nem engedik el őket otthonról, nagyjából 25 ezer forintnak megfelelő fizetést adnak nekik ezentúl havonta.

Drasztikusan csökkentették a közalkalmazásban lévő, de otthon tartózkodó nők bérét a tálib hatóságok, jelentette be hétfőn az afgán pénzügyminisztérium az MTI szerint. A hatalomba történt 2021. évi visszatérésük után a tálibok kötelezték a tisztviselőnőket az otthonmaradásra, de a bérüket tovább fizették, annak ellenére, hogy már nem dolgoztak.

„A hivatalba nem járó nők havi bére 5000 afgani (közel 25 600 forint) lesz” – közölte Ahmed Vali Hakmal, a pénzügyminisztérium szóvivője. Az intézkedés már júliusban hatályba lép. A nők, akik tovább dolgozhattak az egészségügyben és egyes iskolákban, változatlan bért kapnak.

A minisztériumokban az adminisztratív állások betöltői körülbelül 20 ezer afganit kereshettek havonta, a tálib kormány azonban ezt 15 ezer afganira csökkentette. A felsőoktatásban – ahonnan azóta a tálibok száműzték őket –, a nők korábban akár 35 ezer afganit is kereshettek havonta. A bérek csökkentése több tízezer nőt érint, akik a közszolgálatban dolgoztak, gyakran családfenntartóként.

Az iszlám emirátus 2021. augusztusi visszaállítása óta a tálibok számos területen korlátozták a nők jogait az iszlám törvénykezésre hivatkozva, amit az ENSZ „nemi apartheidnek” minősít. A tálibok egyebek mellett megtiltották a nőknek a közép- és felsőfokú oktatást, a parkok, múzeumok, közfürdők, sportlétesítmények és szépségszalonok látogatását.

Nyitókép: Morteza Nikoubazl / NurPhoto via Getty Images

#Külföld#afganisztán#tálibok#nők#fizetés#közalkalmazott#szexizmus

Címlapról ajánljuk