Külföld

Új, mérsékelt elnököt választott Irán, nyugatbarát irányváltás jöhet

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 6. 8:22

A reformpárti Maszúd Peszeskján győzött az iráni elnökválasztáson, az orvosból lett politikus a Nyugattal ápolt kapcsolatok javítását szorgalmazza.

A mérsékelt politikusként ismert Maszúd Peszeskján volt egészségügyi miniszter győzött az iráni elnökválasztáson, ismertette szombaton reggel Mohszen Eszlami, az iráni választási hatóság szóvivője az állami televízióban. Iránban azért kell előrehozott elnökválasztást tartani, mert az ország előző államfője, Ebrahim Raiszi májusban helikopter-balesetben életét vesztette – írta az MTI.

Mivel az első fordulóban egyik jelölt sem szerezte meg a szavaztok több mint felét, ezért második fordulóra volt szükség. A választóhelyiségek az iráni belügyminisztérium által engedélyezett többszöri hosszabbítás miatt szombaton késő estig nyitva tarthattak.

Peszeskján a pénteken tartott második fordulóban végül a voksok 53,7 százalékát szerezte meg, míg kihívója, Szaíd Dzsalili egykori nukleáris tárgyaló 44,3 százalékos eredményt ért el. Az iráni választópolgárok 49,8 százaléka járult az urnák elé.

Új, mérsékelt elnököt választott Irán, nyugatbarát irányváltás jöhet
Maszúd Peszeskján – Fotó: Saeed Zareian/pool/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

A 69 éves Peszeskján az ország északnyugati részéből származik, a szomszédos Irakkal vívott háború (1980-1988) idején orvosi tanulmányokat folytatott, és egy ideig a frontvonalon is szolgált. A háborút követően szívsebészként folytatta karrierjét Tabríz városában. Mohammed Hatami második elnöki megbízatása idején, 2001-től 2005-ig az egészségügyi tárcát vezette. 

Az orvosból lett politikus az elnökválasztási kampány során a kormányzat és a nép közötti új bizalom kiépítését szorgalmazta a politikai és gazdasági nehézségek orvoslására, és a Nyugattal ápolt kapcsolatok javításával kampányolt. Televíziós vitákban olyan konzervatív politikusként jellemezte magát, aki hisz a reformok szükségességében.

Nyitókép: Fatemeh Bahrami/Anadolu via Getty Images

#Külföld#irán#elnökválasztás#Maszúd Peszeskján

Címlapról ajánljuk