Külföld

Törvényben tiltanák meg a walesi politikusoknak, hogy hazudjanak

rtl.hurtl.hu

2024. július 3. 15:20

Nem mindenki rajong az ötletért.

Kizárnák a walesi parlamentből azokat a politikusokat, akik tudatosan félrevezető állításokat tesznek – tudósít a Sky News.

Mick Antoniw, a walesi kormány főtanácsadója azt mondta, törvényt terjesztenek be arról, hogy a szándékos megtévesztésben bűnösnek talált képviselőket független bírósági eljárás útján eltávolíthassák a törvényhozásból.

A baloldali-nacionalista Plaid Cymru párt vezetője, Adam Price is beterjesztette a párt saját javaslatát a témában. Azt mondta, a politikusokba vetett bizalom minden korábbinál alacsonyabb, és a javaslat benyújtását az motiválja, hogy visszaállítsák, újraépítsék és fenntartsák a demokráciába vetett bizalmat. Ám konzervatív és munkáspárti politikusok is tartanak attól, hogy a törvényjavaslat alááshatja képviselői kiváltságaikat.

A liberális demokraták vezetője, Jane Dodds ugyanakkor feltette a kérdést: „Miért virágzik a hazugság a politikában? Nos, a válasz egyszerű és kijózanító: mert megúszhatjuk” – mondta, hozzátéve, hogy a törvényjavaslat lehetőséget ad arra, hogy példát mutassanak ne csak az Egyesült Királyságon belül, de a nemzetközi színtéren is.

Nyitókép: Rawpixel

#Külföld#wales#hazugság#politikus#tiltás

Címlapról ajánljuk