Külföld

A finn elnök szerint Kína egyetlen telefonhívással véget vethetne az ukrajnai háborúnak

rtl.hurtl.hu

2024. július 3. 17:54

Alexander Stubb arra is reagált, hogy Orbán Viktor tűzszünetet sürgetett Zelenszkijnél.

Oroszország Kínától való függése eljutott arra a pontra, hogy Peking véget vethetne az ukrajnai háborúnak, ha akarna – mondta Alexander Stubb finn államfő a Bloombergnek. Szerinte Hszi Csinping kínai elnök meg tudná oldani a válságot azzal, ha felhívná Vlagyimir Putyint és azt mondaná, „ideje megkezdeni a béketárgyalásokat” – Oroszországnak nem maradna más választása.

A gazdasági hírügynökség emlékeztet: Ukrajna szövetségesei azzal vádolják Kínát, hogy technológiával, fegyveralkatrészekkel és a nemzetközi szankciók megkerüléséhez adott segítséggel támogatja Oroszország háborús erőfeszítéseit.

A kínai külügyminisztérium szóvivője tagadta a finn elnök felvetését. „Kína és Oroszország is független országok. Nem Kína teremtette az ukrajnai válságot” – mondta Mao Ning hozzátéve, hogy Kína a béke és a párbeszéd oldalán áll, párbeszédet tart fenn az érdekelt felekkel, így Oroszországgal is, és konstruktív szerepet játszik a válság politikai megoldásában.

A Bloomberg ugyanakkor azt írja, hogy a 2021-es 19 százalékról tavaly 28 százalékra nőtt Kína részesedése az orosz külkereskedelemben, míg az Európai Unióé 36-ról 17 százalékra csökkent.

Alexander Stubb reagált arra is, hogy Orbán Viktor – akiről a Bloomberg az EU legoroszbarátabb vezetőjeként ír – arra kérte Volodimir Zelenszkijt, hogy kezdjen tárgyalásokat Oroszországgal és törekedjen gyors tűzszüneti megállapodásra. A finn elnök szerint jelenleg szóba sem jöhet a tűzszünet, valódi béketárgyalásra van szükség. „Az egyetlen dolog, amiből Oroszország ért, az erő. Így minél jobban segítjük Ukrajnát, annál hamarabb lesz vége a háborúnak” – mondta.

Nyitókép: Lehtikuva/Vesa Moilanen via REUTERS

#Külföld#finnország#kína#orosz-ukrán háború#orbán viktor#Alexander Stubb

Címlapról ajánljuk